Šport

FOTO: Ľadový hokej nie je len hra, Brezno hostilo svetové tímy

Začiatok roka bol pre mesto výnimočný. Prvýkrát v histórii sa stretli výbery troch rozličných univerzitných hokejových asociácií. Prestížny zápas odvekých rivalov USA a Ruska si Brezňania mohli vychutnať na domácom ľade.

Ilustračný obrázok k článku FOTO:  Ľadový hokej nie je len hra, Brezno hostilo svetové tímy
Zdroj: Stanislav Spáč

Reprezentačné výbery Európskej univerzitnej hokejovej asociácie (EUHA), v ktorej v súčasnosti pôsobia mužstvá zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska, American Collegiate Hockey Association (ACHA) zo Spojených štátov a Študentskej hokejovej ligy (SHL) z Ruska zabojovali o titul univerzitného svetového šampióna.

Konfrontácia troch hokejových regiónov

Turnaj vznikol ako jeden z výsledkov priateľských vzťahov zástupcov asociácií EUHL, SHL, ACHA, ktoré riadia konkrétne pravidelné súťaže univerzitných tí­mov.

„Doposiaľ sa hrávali vzájomné zápasy medzi výbermi z EUHL a ACHA, tento rok sa po prvý raz zapojil výber z Ruska a teda vznikol turnaj, na ktorom sa po prvýkrát dostali do priamej konfrontácie Európania, Rusi a Američania,“ povedala Janka Danková z Európskej univerzitnej hokejovej asociácie.

Podľa jej slov je cieľom prepojenie troch veľkých hokejových regiónov a priblíženie sa k vytvoreniu základného kameňa pre hokejovú mobilitu študentov – hokejistov.

Pre všetky tímy to bola príležitosť preukázať a porovnať svoje hokejové schopnosti vo vzájomných zápasoch. Tie sa od 2. do 5. januára odohrali v poľskej Krynici, Banskej Bystrici a jeden aj v breznianskej A­réne.

Svetový pohár univerzitného hokeja v Brezne
14
Galéria
Zdroj: Stanislav Spáč

Hokej nie je len hra…

Na Zimnom štadióne Ladislava Horského v Brezne sa minulý týždeň vo štvrtok postavili proti sebe hráči USA a Ruska, teda dvoch krajín, ktoré sú na hokejovej mape skutočne výrazné a majú oku diváka čo ponúknuť.

Úvodné buly vhadzoval primátor Brezna Tomáš Abel, po ktorom nasledovala šesťdesiatminutovka plná dynamického hokeja s množstvom šancí, aj keď konečné skóre 7:0 v prospech Rusov o všeličom napovedá.

Napokon, po finálovom zápase, ktorý sa odohral v Banskej Bystrici, si titul univerzitného svetového šampióna odniesli práve hokejisti Ruska, ktorí zdolali Američanov vysoko 6:1. Výber Európy skončil tretí.

„Tešíme sa na produktívnu a úspešnú spoluprácu medzi SHL, ACHA a EUHA. Sme presvedčení o tom, že účasť týchto asociácií na svetovom pohári prinesie pozitívne výstupy pre ďalší rozvoj univerzitného hokeja vo svete. Ľadový hokej nie je len hra, ale nástroj na spájanie ľudí a národov,“ uzavrela Danková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM