Správy

FOTO: Lahôdka pre zberateľov: Nulová eurobankovka ide do predaja

Pre zberateľov, ale aj záujemcov o históriu je určená na Slovensku ojedinelá suvenírová bankovka, tzv. 0 Euro Souvenir s motívom Pamätníka SNP v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lahôdka pre zberateľov: Nulová eurobankovka ide do predaja
3
Galéria
Zdroj: TASR

Predávať ju začnú v utorok 8. mája v dopoludňajších hodinách. Zamestnanci múzea predpokladajú, že bude o ňu enormný záujem. Na líci bankovky s nulovou hodnotou je vyobrazený banskobystrický Pamätník SNP s tankom v popredí, jej rub má rôzne motívy kultúrnych a historických pamiatok z domova a zo sveta.

„Táto bankovka sa rozlišuje iba malými detailmi od pravých eurobankoviek. Veľká je ako súčasná dvadsaťeurovka, farba je podobná tej, ktorá je na päťstoeurovke,“ povedal vedúci oddelenia marketingu Múzea SNP Dalibor Lesník.

„Keďže očakávame značný záujem o túto limitovanú edíciu, možno prekonáme aj niektoré čísla návštevnosti,“ pripomenul.

Bankovka je vyrobená zo 100 % bavlneného papiera, ktorý sa používa pri výrobe pravých euro bankoviek a obsahuje mnohé ochranné prvky ako vodoznak, mikrotlač, sútlačová značka, hologram, UV ochranné prvky, dotyková zóna pre nevidiacich, číselník a ďalšie.

Zberateľská bankovka 0
3
Galéria
Zdroj: NUNOFI

0 za 2 eurá

Cena bankovky je dve eurá a predávať sa bude prostredníctvom bankomatu umiestneného vo foyeri múzea. Každý návštevník si však môže kúpiť len tri takéto suvenírové bankovky.

Podľa výkonného riaditeľa Euro Souvenir Vladislava Klajbana koncept eurobankoviek s nulovou hodnotou vznikol v roku 2015 vo Francúzsku.

Jeho cieľom je propagácia turizmu v rámci Európy. Prvé O Euro Souvenir bankovky na Slovensku sa budú predávať v limitovanej edícii 5000 kusov, z toho asi 1000 kusov je určených pre zahraničie.

V múzeu bude v utorok celý deň program k Dňu víťazstva nad fašizmom. „Návštevníci budú mať bezplatný vstup do areálu múzea. Premietať sa budú dokumentárne a hrané filmy a zorganizovali sme aj stretnutie s priamym účastníkom SNP Vladimírom Strmeňom,“ doplnil Lesník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM