Eliška Šándorová Správy

FOTO: Smraďušky a nové druhy kvetov budú zdobiť naše mesto

V mestskom skleníku sa to už zelenie. Zamestnanci technických služieb sa v zimných dňoch okrem iných prác venovali aj pestovaniu letničiek v interiéri.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Smraďušky a nové druhy kvetov budú zdobiť naše mesto
Zdroj: Mesto Brezno

Jednou z mnohých úloh technických služieb je starostlivosť o mestskú zeleň. S blížiacim sa letným obdobím orezávky postupne nahradí výsadba novej zelene.

Skleník využívajú na produkciu letničiek

História pestovania rastlín v skleníkoch siaha do rímskych čias. Je známe, že cisár Tibérius miloval zelené uhorky a konzumoval ich každý deň. Jeho záhradníci preto museli vymyslieť umelé metódy na pestovanie tejto pochúťky, aby cisárovi na stole nikdy nechýbala. Uhorky pestovali na vozíkoch, ktoré počas dňa umiestnili na slnko a v noci udržiavali v teplých vnútorných priestoroch.

Skleník využívajú aj technické služby, a to na vlastnú produkciu letničiek, ktoré postupne budú krášliť ulice mesta. V správe majú dva objekty na Hronskej ulici, kde sú vybudované štyri skleníky.

Zub času sa podpísal nielen na ich zovňajšku, ale aj funkcii. Pred dvoma rokmi však opravili najväčší, predelili ho na polovice a odvtedy je vyhovujúci.

Kvetinová výzdoba pre Brezno
10
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Smraďušky v uliciach mesta

Techničiari od októbra 2017 funkčný skleník opravovali a predlžovali, vymenili sklá, prerobili vodu a kúrenie. Podľa slov vedúcej údržby mesta Oľgy Kvačkajovej, v zimnom období štepili muškáty, namnožili ich 5000 kusov. Následne ich presádzali do črepníkov a siali semiačka ľudovo nazývaných smraďušiek. „Kapacitne je skleník plný. Keď vonku umiestnime muškáty, na rad prídu objednané kvety na výsadbu."

Silné mrazy technické služby zvládli na výbornú a nezaevidovali žiadne straty. Skleník pravidelne kontrolovali a zazimované rastliny v prípade potreby polievali.

A na aké druhy kvetov v uliciach mesta sa môžu obyvatelia tešiť? „Na námestí umiestnime nové polmisy na stĺpoch verejného osvetlenia, pyramídy kvetín – 5 ks, veľké črepníky s drevinami, nové kvetinové záhony pred zvonicou, pri partizánovi a pred múzeom. Vedľa kostola namiesto tisov vzniknú kvetinové kruhy, na Ulici ČSA vysejeme kvetinové trávniky," dodala na záver Oľga Kvačkajová.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM