Kristína Kožiaková Kultúra

FOTO: Streľba z kanóna aj dobové jedlá. Brezno ožilo Bomburovými slávnosťami

V mestskom parku na námestí sa ozývalo rinčanie zbraní aj streľba z kanónov. Pozrite, ako vyzeralo Brezno, keď sa vrátilo stovky rokov do minulosti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Streľba z kanóna aj dobové jedlá. Brezno ožilo Bomburovými slávnosťami
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý septembrový víkend patril v Brezne Bomburovým slávnostiam. Pre návštevníkov historického mesta Brezna bol pripravený bohatý program.

Primátor mesta Tomáš Abel, symbolicky otvoril Bomburove dni paľbou z historického kanóna. Ako prezradil počas otváracieho ceremoniálu, verí, že slávnosti na počesť rytiera Bomburu, ktorý podľa povesti za dávnych čias víťazne odohnal od mesta Turkov, sa budú každoročne opakovať.

„Ľudí bolo naozaj veľa a to nás teší,“ prezradil pre spravodajský portál Brezno 24 Vlado Tomčík zo skupiny Berezun, ktorá sa podieľala na programe slavností.

Počas dvoch dní sa na námestí vystriedalo množstvo historických bojovníkov, ktorí predviedli nielen boje, ale aj strieľanie z kanónov, hry s ohňom, zazrieť ste mohli aj dravé vtáky či nazrieť do starodávnej kuchyne. Na pódium sa postavili hudobné skupiny a vysoký počet návštevníkov dotváral výbornú atmosféru na námestí.

Počas programu rozvoniavali všakovaké dobroty. O historické jedlá nebola núdza. V ponuke boli starodávne kaše alebo domáci chlieb. Pochutnať ste si mohli na Richtárovej hŕstkovici, výťažok z ktorej poputuje na dobrú vec.

Pozrite si Bomburove slávnosti v obrazoch v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Keď sa richtárova dcéra postavila Turkom. Povesť o Breznianke, ktorá zachránila mnoho životov

FOTO: Brezňanovi učarovala výroba zbraní: Zvládne historické nože aj renesančnú súpravu

V OBRAZOCH: Bomburove slávnosti naplnili námestie
58
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM