Kristína Kožiaková Kultúra

FOTO: V blízkosti Mýta vyrastá unikát. Tabuľky, ktoré vyvolávajú nostalgiu a deti učia hodnotám

Mnohí si už ani nepamätajú, ako sa kedysi hrávali deti. Vďaka originálnemu nápadu však tradície opäť ožívajú. Myšlienka, spájajúca príjemné s užitočným, si už teraz našla množstvo fanúšikov. Čo všetko zachytáva špeciálny náučný chodník?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V blízkosti Mýta vyrastá unikát. Tabuľky, ktoré vyvolávajú nostalgiu a deti učia hodnotám
Zdroj: Infocentrum Ďumbier

Na vrchole lyžiarskeho strediska v Mýte pod Ďumbierom, v blízkosti Dedečkovej chaty, vyrastá náučný detský chodník. Prvých 11 tabúľ je už osadených a našli si svojich obdivovateľov. Myšlienka, vytvoriť niečo pre deti, aby to malo význam aj pre región vznikla u majiteľov Dedečkovej chaty. Do reality ju pretavili členovia Infocentra Ďumbier a vznikla z toho naozaj krásna vec.

„Od deda po Teba“

Názov novej atrakcie je „Od deda po Teba“.„Začali sme čerpať zo starých etnologických kníh, aby to vychádzalo z histórie a bolo priamo ušité na región. Aby to malo aj výukový charakter. Chceme deti naučiť, ako sa hrávali ich starí otcovia a staré matere,“ prezradila Lenka Akurátna Špiriaková z Infocentra Ďumbier.

„Zistili sme, že deti nepoužívali na hru veľa rekvizít. Bolo bežné, že deti mali len jednu bábiku, prípadne jedno drevené autíčko, ktoré im vyrobil starý otec. Hrávali sa s rastlinami a rôznymi prírodnými materiálmi. Na hru sa často používalo aj vlastné telo,“ rozpráva ďalej Lenka.

Na lúke nad lyžiarsky strediskom je umiestnených zatiaľ 11 tabuliek. Na každej tabuľke je názorná ukážka danej hry. Fotografie sú robené v dnešnej dobe a deti na nich sú oblečené v pôvodnom odeve z danej doby. Na tabuľke je podrobný popis hry. Pokiaľ sa pri hre spievalo, na tabuľke sa nachádzajú aj noty a text piesne.

Hodnoty pre deti

Námet bol podľa Lenkiných slov čerpaný z kníh a z pamätí obyvateľov, od starých materí a dedov. Zmyslom celého projektu je rozvinúť náučný detský chodník hier až do 8O-tyh rokov.

Hry sú rozdelené na chlapčenské silové hry ako Kožky rožky, Žaba skáče, Sudy váľať, Had…a mnoho ďalších. Dievčatá sa najčastejšie hrávali Zlatú bránu alebo Z komory do komory.

„Najčastejšie sa hrali počas jari a leta na lúkach. Napodobňovali rôzne zvieratá a pracujúcich ľudí. Je to krásny spôsob ako priblížiť deťom dnešnej doby, ako sa hrávali ich starí rodičia. O tabuľky deti prejavili záujem už od začiatku. Pokúšali sa napodobňovať obrázky a skúšali si hry,“ prezradila Lenka a dodala, že v dnešnej dobe mobilov a množstvách podnetov je veľmi ťažké zaujať takýmto starým spôsobom.

„Je len na rodičoch a ľuďoch, ktorí s deťmi pracujú, akým smerom sa budú deti uberať. My sme spoločnosť a dávame deťom hodnoty. Je len na nás, čo im odovzdáme. Keď niekto pozná históriu a váži si svojich predkov, vie odkiaľ prišiel a vie, kam patrí,“ dodala na záver.

Môže vás zaujímať:

Krásna akcia venovaná Zemi: Príkladom idú práve najmenší, FOTO

"Od deda, po teba": Hry, ktoré sa hrali naši predkovia
6
Galéria
Zdroj: Infocentrum Ďumbier
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM