Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: V Polomke odhalili pamätnú tabuľu, poctu hrdinským Američanom a Britom

Neďaleko Brezna sa odohral jeden z mnohých príbehov odvahy. Pamätná tabuľa pripomína mená Američanov a Britov, ktorí zahynuli počas SNP.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Polomke odhalili pamätnú tabuľu, poctu hrdinským Američanom a Britom
6
Galéria
Zdroj: TASR

V horehronskej obci Polomka vo štvrtok odhalili pamätnú tabuľu venovanú obetiam – Američanom a Britom zo špeciálnych jednotiek, ktorí počas Slovenského národného povstania (SNP) pôsobili na okupovanom území a mnohí z nich tam našli svoju smrť.

Skončili v zajatí

Slávnostný ceremoniál odhalenia novej tabule a kladenia vencov pri pamätníku, ktorý znovu posvätili, zorganizovali veľvyslanectvá USA a Veľkej Británie spolu s ministerstvom obrany a obcou. Zúčastnil sa na ňom americký veľvyslanec Adam Sterling, britský veľvyslanec Andrew Garth a štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák.

Hlavnou úlohou americko-britskej misie OSS, ktorá prišla na Slovensko, bola záchrana amerických a britských pilotov, ktorých počas druhej svetovej vojny zostrelili a skrývali sa. Pilotov mali vrátiť na základňu do talianskeho Bari. V niekoľkých prípadoch sa to aj podarilo, niektorých už ale zachrániť nestihli. Cieľom jednotky bolo tiež získavanie a zhromažďovanie spravodajských informácií pre svoje veliteľstvá v Londýne. Jednotka s takmer 40 členmi spolupracovala s partizánmi, s velením Povstania i ruským velením. Po potlačení SNP sa jej členovia skrývali, podobne ako partizáni, v horách nad Polomkou. Nemci ich však našli a zajali, 17 z nich našlo smrť v koncentračných táboroch.

Príbeh odvahy

Ako obaja veľvyslanci zdôraznili, je to jeden z mnohých príbehov odvahy počas druhej svetovej vojny, bohužiaľ, členovia misie za to zaplatili tou najvyššou cenou, svojím životom. Podľa nich je to moment, ktorý nám pripomína, aká dôležitá je spolupráca v boji proti tým, ktorí nám chcú vziať slobodu. Vyzdvihli tiež vtedajšiu pomoc miestnych obyvateľov, ktorí jednotke OSS pomáhali.

„Bol vtedy december 1944, kruté mrazy a veľa snehu. Zápasili nielen s tuhou zimou, ale najmä s nedostatkom potravy, ktorú im občania Polomky prinášali pod maštaľným hnojom,“ priblížil starosta obce Ján Lihan.

Hoci pamätník bol postavený už dávnejšie, v posledných rokoch podľa neho došli k názoru, že by bolo dobré zobraziť i mená tejto hrdinskej jednotky. S oboma ambasádami teda spojili sily a doplnili ich. Pri popravených je krížik.

Pozrite si v priloženej fotogalérii pamätnú tabuľu, ktorá pripomína mená hrdinských Američanov a Britov!

V OBRAZOCH: Pamätná tabuľa v Polomke pripomína hrdinských Američanov a Britov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM