Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Zaujali aj vás záhadné dlaždice v meste? V Brezne majú pribudnúť ďalšie

Špeciálne dlaždice si môžete všimnúť na námestí, ale aj neďaleko centra. Kamene zmiznutých majú svoj hlbší význam.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zaujali aj vás záhadné dlaždice v meste? V Brezne majú pribudnúť ďalšie
19
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Už v októbri v roku 2012 boli v Brezne, ako historicky prvom meste na Slovensku, položené tzv. Kamene zmiznutých – Stolpersteine, určené pamiatke obetí holokaustu, genocídy a rasového násilia. Podľa informácií z radnice ich uloženie iniciovalo OZ Antikomplex.

„OZ Antikomplex nedávno informovalo o možnosti umiestniť ďalšie kamene na Slovensku. Na základe tejto skutočnosti a nadväzujúc na prísľub bývalého vedenia mesta Brezno z októbra 2012, že myšlienku umiestňovania pamätných kameňov v Brezne bude podporovať, sme navrhli uloženie nových kameňov,“ prezradila nám viceprimátorka Petra Dzurmanová.

Nové kamene budú osadené na pamiatku Gejzu Hajóša a Emila Mittelmanna, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch nacistického Nemecka.

Zdroj: Mesto Brezno

Pôvodné sídlo

„Vzhľadom k tomu, že Kamene zmiznutých autor myšlienky Gűnter Demnig ukladá do dlažby komunikácií pred pôvodné sídlo obete, jeden z kameňov by bol situovaný do dlažby chodníka severovýchodnej časti námestia. Druhý, na pamiatku Gejzu Hajóša, navrhujeme umiestniť do stredového vydlaždeného premostenia tržnice a priľahlej komunikácie. Miesto bolo určené ako najvhodnejší priestor pre pôvodné určenie situovania domu a s ohľadom na novú funkciu súčasného priestoru,“ konkretizovala miesto určenia Ivica Krištofová z Horehronské­ho múzea.

Mesto dostalo v mesiaci september od riadiaceho orgánu odpoveď na žiadosť o osadenie Kameňa zmiznutých – Stolperstein do dlažby pešej komunikácie v severovýchodnej časti námestia, pred dom č. 25 a s umiestnením stĺpikov na komunikácii v severozápadnej časti námestia.

„Keďže sme dostali kladnú odpoveď od riadiaceho orgánu, môžeme kamene osadiť na plánované miesta. Už sú pripravené a k realizácii pristúpime niekedy v budúcom roku“, konkretizovala viceprimátorka.

Pozrite si kamene zmiznutých v našej fotogalérii!

Dlaždice v centre mesta. Upozorňujú na smutné udalosti
19
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM