Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Zelené oázy pokoja priamo v Brezne. 4 očarujúce parky a parčíky

Brezno je učupené medzi krásami Horehronia. Teraz vám však odhalíme zelený svet priamo v našom meste. Kam sa rozhodne oplatí zavítať!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zelené oázy pokoja priamo v Brezne. 4 očarujúce parky a parčíky
37
Galéria
Foto: Kristína Kožiaková

Kto si rád zájde do prírody, nemusí hneď zamieriť do vzdialených chotárov. Lesy nás síce obklopujú zo všetkých svetových strán, no oplatí sa zájsť si aj do našich mestských zelených zón. V nich si Brezňania môžu oddýchnuť a stráviť čas v lone prírody a zároveň v blízkosti domova.

Park na námestí (FOTO v galérii č. 1 – 15)

Najznámejším parkom v Brezne je jednoznačne park na námestí M. R.v Štefánika, ktorý bol v decembri 2010 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V parku je situovaný kostol aj stará mestská radnica, v ktorej sídli Horehronské múzeum. K dispozícii je množstvo lavičiek, nájdete tu aj Lipku slovenskej národnosti či viaceré pomníky.

Literárny park (FOTO v galérii č. 16 – 21)

Brezno má aj svoj literárny park. Bol slávnostne otvorený v máji 2014, ale dnes jeho názov už rozhodne nie je aktuálny. Park sa nachádza na severnej strane tzv. Mongolského múru medzi ulicami ČSA a Krčulova. Na tomto mieste ste mohli nájsť citáty, výroky či myšlienky z literárnych diel ôsmich osobností nadregionálneho významu, ktoré časť svojho života prežili v Brezne a jeho okolí. Okrem toho tam bola aj Verejná knižnička či detské preliezačky. To všetko je dnes minulosťou, ale zeleň a pokoj v parku vás dokážu pozitívne naladiť.

Promenáda pri Hrone (FOTO v galérii č. 22 – 30)

Priamo cez naše mesto preteká rieka Hron. Promenáda popri ňom je vhodným miestom na príjemnú prechádzku kedykoľvek, počas roka. Okrem zelene, šumenia rieky či detského či workoutového ihriska, vás dokážu príjemne naladiť nezvyčajné lavičky, ktoré sú výsledkom dvoch ročníkov lavičkového sympózia.

Parčík v Mazorníkove (FOTO v galérii č. 31 – 37)

Mini oddychová zóna v Mazorníkove začala vznikať v roku 2014. Hoci je priestor maličký nájdete lavičku na oddych aj preliezačky, či tabuľu na kreslenie pre deti. Príjemný pocit dotvára krásna skalka z množstvom zelene. Len pár metrov nad oddychovou zónou vzniká nové workoutové ihrisko, o ktorom sme vás nedávno informovali v článku: FOTO: Staneme sa mekkou workoutu? V Brezne vyrastá nové a ešte väčšie ihrisko

Pozrite si breznianske parky a parčíky v priloženej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

FOTO: Tetušky v horehronských krojoch na motorkách. Ako vznikol podarený záber?

Brezňanov čaká týždeň nabitý akciami. 10 lákadiel, ktoré netreba prehliadnuť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM