Stanislav Černák Kultúra

Fujara na Zvolenskom zámku: Na víkendovom festivale sa predvedie takmer 100 fujaristov

Už počas nadchádzajúceho víkendu sa na Zvolenskom zámku zídu fujaristi zo siedmich krajín Európy a USA na medzinárodnom festivale Fujara na Zvolenskom zámku.

Ilustračný obrázok k článku Fujara na Zvolenskom zámku: Na víkendovom festivale sa predvedie takmer 100 fujaristov
Zdroj: TASR

Takmer 100 účastníkov predvedie divákom klasické, ale aj menej tradičné spôsoby hry na fujaru a aj nekonvenčné spojenia s inými nástrojmi.

Záujem o fujaru stúpol

Podľa Dušana Holíka, predsedu združenia Duša fujary, ktoré je hlavným organizátorom festivalu, v uplynulých rokoch záujem o tento jedinečný hudobný nástroj stúpol. A to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Sám dokonca pre to založil aj fujarovú školu.

Medzinárodný fujarový festival sa rozhodol usporiadať najmä preto, že rozrastajúca sa skupina zahraničných fujaristov nemala zatiaľ možnosť konfrontovať svoje hráčske umenie a originálne štýly hrania. Diváci sa tak môžu tešiť aj na netradičné spojenia fujary s inými nástrojmi a vypočuť si aj nové hudobné štýly.

Súčasťou festivalu bude aj jarmok

Hlavným hosťom festivalu bude Jiří Stivín. Na pódiu vystúpi aj s ďalším známym českým hudobníkom Vladimírom Mertom. Sprievodným podujatím festivalu bude remeselnícky Podpoliansky jarmok a ukážky pastierskych prác v Podpolianskom salaši.

Väčšina koncertov bude na hlavnom nádvorí Zvolenského zámku, časť programu bude aj v Kráľovskej sieni, kaplnke a Stĺpovej sieni. Fujaru, ako originálny tradičný slovenský hudobný nástroj zapísali v roku 2005 na zoznam kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM