Katarína Oravská Futbal

Futbalista Tešlár: Ak chcem dosiahnuť, čo si prajem, musím na sebe tvrdo makať, na zábavu bude dosť času

Mladý futbalista Marek Tešlár zo Závadky nad Hronom aktuálne hrá za oddiel ŽP Šport Podbrezová. Na konte má už aj nemalé úspechy so slovenskou reprezentáciou. Za jeho triumfami stojí tvrdá práca. Futbal je jeho srdcovka a dáva do neho všetko.

Ilustračný obrázok k článku Futbalista Tešlár: Ak chcem dosiahnuť, čo si prajem, musím na sebe tvrdo makať, na zábavu bude dosť času
Zdroj: Dnes24.sk

Závadčan Marek Tešlár bol súčasťou slovenského reprezentačného tímu na turnaji Frenz International Cup 2014 v Malajzii. Naša 16-tka ho vyhrala a obhájila tak triumf z minulého roka. O turnaji v Kuala Lumpur si prečítajte v prvej časti rozhovoru s našim rodákom tu: Futbalista Tešlár o turnaji v Malajzii: V semifinále som premenil penaltu, bolo to ako v sne. Tento úspech však neprišiel z čista jasna. Vieme, čo je za ním.

Aké boli vaše futbalové začiatky? Kto vás priviedol k futbalu?
Začínal som v šiestich rokoch vo futbalovom klube Spartak Závadka nad Hronom. K futbalu ma priviedol môj otec, ktorý sa venuje tomuto športu od malička. Najprv ako hráč, potom tréner a teraz funkcionár. Bol mojim prvým trénerom. Celý svoj voľný čas sme venovali futbalu. Spolu pokračujeme dodnes, je môj veľký fanúšik, no aj kritik. Zistil som, že len tvrdou prácou a odriekaním dostaví sa vytúžené ovocie. Futbal hrával aj môj starý otec a hrá ho aj môj brať Janči. Takže čo, mal dom hrať na husle? Oco by asi odpadol :). Futbal je pre mňa všetkým a dávam doňho úplne všetko.

Hráte s číslom desať, ako ste sa k tomuto číslo dostali?
Hrával som s číslom sedem. Keď ma začal trénovať pán tréner Prečuch, povedal mi – budeš mať desiatku. Ta mi ostala dodnes. V roku 2012 v reprezen­tácii mi ju pridelil pán tréner Štefaňák, a odohral som s týmto číslom všetky zápasy za U-15. V roku 2013 za U-16 som o desiatku musel zabojovať. Samozrejme, že číslo nie je najdôležitejšie, ak bude treba odohrám zápas a bez čísla.

Aký máte obľúbený klub? Kto je váš športový vzor?
Real Madrid a Cristiano Ronaldo. Chcem byť sám sebou, ale veľkým vzorom je pre mňa on – pán futbalista na ihrisku a i mimo neho.

Čo by ste chceli dosiahnuť vo futbale, aké sú vaše ďalšie méty?
Chcel by som raz hrať v špičkovom klube a vyhrať ligu majstrov. Zatiaľ je to iba sen, no urobím všetko, aby sa splnil. Teraz sa musím sústrediť na to, aby som podával dobré výkony a plnil pokyny trénerov.

Čomu by ste sa chceli venovať, ak by ste prestali aktívne hrať futbal? Študujete na breznianskom gymnáziu, chystáte sa na vysokú školu?
Futbal je moja srdcovka. Ale ak by som predsa nemohol hrať, chcel by som sa venovať trénerstvu. Teraz v reprezentácii, keď so mal možnosť počuť trénerov, čo všetko vedia a čo sa dá s hráčmi robiť, tak to je nádhera. A vysoká škola? Je nejaká futbalová? Prihláste ma na ňu. Budem tam aj spávať.

Mali ste už niekedy krízu, že ste chceli s futbalom nadobro seknúť?
Áno, mal, pred niekoľkými mesiacmi. Som rád, že je to už za mnou. Bol to strašný pocit, nikomu to neprajem. Ďakujem všetkým, ktorý v týchto chvíľach stáli pri mne. Raz im to odplatím.

Aby ste boli úspešný, musíte určite dodržiavať istý režim a byť disciplinovaný, máte čas chodievať sa len tak zabaviť s priateľmi?
Voľného času nemám skoro vôbec. Zatiaľ mi to nechýba. Ak chcete niečo v dnešnej dobe dosiahnuť, treba tvrdo na sebe pracovať. Každý deň. Ak to zanedbáte, vráti sa vám to ako bumerang. Ak dosiahnem to, čo si prajem, na zábavu bude určite dosť času.

Čo najradšej robíte, keď máte voľno? Ako relaxujete?
Cez voľno si pozriem dobrý film, zahrám si FIFU a rád si len tak poleňoším.

Foto: Archív Mareka Tešlára

Marek Tešlár
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM