Katarína Oravská Futbal

Futbalista Tešlár o turnaji v Malajzii: V semifinále som premenil penaltu, bolo to ako v sne

Koncom januára vyhral slovenský reprezentačný tím do 16 rokov turnaj Frenz International Cup 2014. Konal sa v Malajzii a mladí futbalisti na ňom obhajovali triumf z minulého roka. K výnimočnému úspechu prispel aj talentovaný Marek Tešlár zo Závadky nad Hronom. Hrá za ŽP Šport Podbrezová.

Ilustračný obrázok k článku Futbalista Tešlár o turnaji v Malajzii: V semifinále som premenil penaltu, bolo to ako v sne
Zdroj: Dnes24.sk

Na turnaji ste boli aj minulý rok, v čom bol tohtoročný turnaj iný oproti tomu minuloročnému?
Na tomto turnaji sme odohrali viac zápasov, tímy boli lepšie, hra bola rýchlejšia a agresívnejšia. Turnaj bol znova pripravený perfektne.

Ako by ste zhodnotili svoje vystúpenie na turnaji?
Na turnaji som hral v šiestich zápasoch zo siedmych. Tretí zápas som stál pre dve žlté karty. Mrzelo ma to veľmi, hrali sme proti brazílskemu tímu. A hodnotenie? Do každého zápasu som išiel s plným nasadením – odovzdať na ihrisku všetko čo viem, veď reprezentujem celé Slovensko. Výkony hodnotí vždy tréner.

Verili ste, že sa na turnaj dostanete aj tento rok? Čo pre vás znamená účasť na takomto podujatí?
Vedeli sme, že turnaj bude aj tento rok, no mysleli sme si, že sa ho zúčastní reprezentácia U-15. Bolo to pre nás všetkých veľké prekvapenie, samozrejme, príjemné. Pre mňa je účasť na takomto medzinárodnom turnaji veľká skúška, samozrejme, konfrontácia s veľkými klubmi a krajinami.

Cítili ste väčší tlak, keďže ste obhajovali prvé miesto?
Tlak bol určite, no na turnaj sme išli z cieľom nesklamať a preferovať dobrú hru. Obhájiť prvé miesto v takomto turnaji je vždy ťažšie ako ho získať.

Ktorý zo zápasov bol najťažší a prečo?
Pre mňa bol najťažší šiesty zápas so Sportingom Lisabon, Portugalsko. Bol veľmi dôležitý. Hrali sme s veľmi dobrým súperom 2 × 45 min. hracieho času + 2 × 15 min. predĺženie a nakoniec penalty. Konečný výsledok 8:7 pre nás a sme vo finále. Odohral som celý zápas, premenil som penaltu, bolo to ako v sne.

Ako ste sa v kabíne hecovali pred zápasmi?
V kabíne stále hrala hudba, ktorá nám dodávala pozitívnu energiu. Vytvorili sme jednoliaty kolektív, kde každý každého povzbudzoval a hlavne sme si verili.

V Malajzii ste boli tri týždne, čo vám najviac chýbalo zo Slovenska?
Chýbala mi naša domáca strava. Slovenský rezník nič nenahradí. Samozrejme, rodinka. Bolo však o nás postarané výborne.

Ako ste trávili čas medzi zápasmi a tréningami? Sihli ste prehliadku mesta Kuala Lumpur? Čo sa vám na ňom najviac páčilo? Aké suveníry ste si priniesli z Malajzie?
Väčšinou sme relaxovali na izbách a v bazéne, k dispozícii bola aj posilňovňa. V meste sme boli niekoľkokrát. Navštívili sme zoologickú záhradu, veľké obchodné centrá a Twin Towers – dvojičky. Najviac sa mi páčil pohľad z Twin Towers z 80-teho poschodia. Doniesol som si veľa suvenírov, hlavne pamiatky na mesto Kuala Lumpur.

Spomeniete si na nejaký zaujímavý zážitok z Malajzie alebo nezabudnuteľný moment, ktorý vám navždy zostane v pamäti?
Mám veľa pekných zážitkov z Malajzie, no žiadny nenahradí pocit víťazstva na takomto turnaji.

Vraj ste prišli v Malajzii o mobil, ktorý vám zmokol, ako k tomu došlo?
Tu sa nedá nič utajiť. O mobil som prišiel po veľkom monzúnovom daždi v priebehu tréningového procesu. Bol uložený v taške, no dážď bol taký silný, že mobil to nezniesol.

Ako zobral vašu účasť na turnaji váš klub ŽP Šport Podbrezová a spoluhráči?
Ako to zobral klub to neviem. Spoluhráčom som porozprával o všetkom na čo sa pýtali, čo som tam zažil na zápasoch i mimo. Už som medzi nimi a snažím sa odovzdať aj tu maximum.
(pozn. red.: O tom, ako čo na svojho zverenca hovorí jeho domovský klub, si môžete prečítať v článku Koordinátor mládeže Mores: Tešlár je ambiciózny, talentovaný mladý hráč so sľubnou budúcnosťou)

Ako vyzerá víťazný pohár? Je ťažký? Kto ho aktuálne má?
Pohár je ťažký, ale nádherný. Boj oň bol tvrdý, ale stálo za to zdvihnúť ho nad hlavu. Prial by som to každému hráčovi. A ten pocit? Niečo úplné neopísateľné. Pohár je na Slovenskom futbalovom zväze.

Ako ste oslávili víťazstvo s tímom, ale aj doma s blízkymi?
Tesne po víťazstve sme na futbalovom ihrisku spievali, tancovali a tešili sa niekoľko hodín. Po príchode na hotel oslava pokračovala. Všetci sme sa spolu zabávali. Doma ma čakala celá rodina. Bol to predsa dlhý čas. Keďže som mal aj narodeniny, bola torta – futbalová. Potom nasledovala dlhá, dlhá debata o futbale. Dopodrobna.

Za Marekovým úspechom stojí kopec driny. O jeho futbalových začiatkoch, cieľoch do budúcna, ale aj športových vzoroch sa dozviete už čoskoro v pokračovaní rozhovoru.

Foto: Archív Mareka Tešlára

Marek Tešlár
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM