Katarína Oravská Samospráva

Golfové odpalisko na Banisku? Podľa viceprimátora po dlhej dobe prvá aktivita v súlade s pôvodným územným plánom

Mestským poslancom sa pozdáva, že by na Banisku bolo golfové odpalisko aj s lyžiarskym vlekom pre najmenších. Podľa viceprimátora je to po dlhej dobe prvá aktivita v súlade s pôvodným územným plánom pre športovo-relaxačné vyžitie Brezňanov. Avšak zámer mohli zobrať len na vedomie.

Ilustračný obrázok k článku Golfové odpalisko na Banisku? Podľa viceprimátora po dlhej dobe prvá aktivita v súlade s pôvodným územným plánom
Foto: Katarína Oravská

Breznianski poslanci mali na stole zaujímavú žiadosť. Vladimír Zvarík by si chcel od meste prenajať časť pozemku na Banisku za obchodným centrom a vybudovať tam golfové odpalisko.

Koncepcia prerušená

Ako vysvetlil viceprimátor Ján Králik, podľa pôvodného územného plánu schváleného v roku 2001 sa práve v tejto lokalite uvažovalo o voľno-časových, relaxačno-turistických plochách. Od futbalového a zimného štadiónu dohora sa mali urbanistické aktivity spomaľovať.

„Maximálne urbanizácia mala byť v stavbách štadiónov plus vybavenosť a smerom k nemocnici sa mali riešiť voľno-časové plochy pre kúpanie, pláž, loptové hry, oddych atď. a malo to prechádzať cez dolinu Lazná smerom až s prepojením na Mýto, Bystrú,“ vysvetlil Králik.

Došlo však k zmene. „Vplyvom komerčných tlakov určitých spoločností došlo k zmene územného plánu a koncepcia bola prerušená objektmi obchodných reťazcov,“ povedal Králik. Po dlhej dobe je preto podľa jeho slov táto žiadosť „prvá z aktivít, ktorá je v súlade s pôvodným územným plánom a mala by obyvateľom Brezna priniesť športovo-relaxačné využitie.“

Prispôsobené ceny

Ide o plochu začínajúcu za oporným múrom potravinového reťazca smerujúcu až k chodníku na druhej strane na šírku obchodného reťazca. Objekt by bol využívaný ako tréningová plocha pre výučbu golfu, odpalisko a v zime by tu fungoval vlek pre malé deti.

Ako uviedol syn žiadateľa Juraj Zvarík, projekt je určený hlavne pre školy, s ktorými by chcel spolupracovať. Zároveň však upozornil, že golf je pre všetkých, keďže sa dá hrať od 6 rokov až do konca života.

„V prvom rade chcem ukázať Brezňanom, že golf vôbec nie je drahý šport a dá robiť za pár eur. Na základe toho bude stanovený aj cenník služieb. Dbal som na breznianske pomery,“ povedal Zvarík.

Ako pokračoval, golfový areál by mohli využívať aj firmy na teambuilding pre zamestnancov.

Škrípanie na úrade

Breznianski poslanci síce túto ideu uvítali, avšak žiadosť o prenájom zobrali len na vedomie, keďže ako povedal viceprimátor Králik, po prijatí žiadosti a zaradení do rokovania zistili, že uvedená plocha je v dlhodobom prenájme na poľnohospodárske účely. Čiže sa najskôr musia dohodnúť so súčasným nájomcom.

„Zámer je pekný, ale znovu to niekde zaškrípalo na mestskom úrade, pretože zodpovední referenti a vedúci oddelení mali vedieť, že tento pozemok je dlhodobo v nájme, čiže momentálne je to absolútne bezpredmetné riešiť a strácame tým čas. Do budúcna by bolo vhodné trošku viacej profesionality, aby sme nestrácali čas bodmi, ktoré nevieme na mestskom zastupiteľstve doriešiť,“ reagoval mestský poslanec Vladimír Strmeň.

„V minulosti sa rátalo v územnom pláne s rekreačnou časťou vybavenosti v tejto oblasti. Muselo sa rátať s tým, že nájom lúk, ktoré sú tam, sa jedného dňa skončí. Myslím si, že nie je problém určitú časť vyňať z toho a tomu, kto to má v nájme poskytnúť inú lúku, aby sme toto mohli podporiť,“ povedal brezniansky poslanec Milan Palovčík.

Ako uzavrel primátor Brezna Tomáš Abel, pripravia podklady a ďalej rozhodnú vo veci možno už na najbližšom zastupiteľstve.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM