Jakub Forgács Hokej

Handzuš (36) si splnil sen: Stanley Cup zdvihol nad hlavu hneď po kapitánovi Toewsovi

Slovenskí hokejisti Michal Handzuš a Marián Hossa získali slávny Stanleyho pohár. Ich tím Chicago Blackhawks zvíťazil v noci na utorok v šiestom zápase finále play off NHL na ľade Bostonu Bruins 3:2 a v celej sérii triumfoval 4:2.

Ilustračný obrázok k článku Handzuš (36) si splnil sen: Stanley Cup zdvihol nad hlavu hneď po kapitánovi Toewsovi
Zdroj: TASR

„Čierni jastrabi“ vybojovali druhý titul za posledné štyri roky a celkovo piaty v klubovej histórii. Hossa si tak s Chicagom zopakoval majstrovskú sezónu 2009/2010 a získal svoj druhý Stanley Cup, čím sa vyrovnal Tomášovi Kopeckému. Handzuš sa v 36-tich rokoch dočkal premiérového Stanleyho pohára, trofej zdvihol nad hlavu ako druhý hráč v poradí, hneď po kapitánovi Blackhawks Jonathanovi Toewsovi.

Finále play off NHL – 6. zápas:

BOSTON – CHICAGO 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

  • góly: 8. Kelly (Seguin, Paille), 53. Lucic (Krejčí) – 25. Toews, 59. Bickell (Toews, Keith), 60. Bolland (Oduya, Krüger). – — rozhodovali: McCauley, O'Halloran – Sharrers, Racicot
  • vylúčení: 2:4 na 2 min
  • presilovky a oslabenia: 0:0
  • strely na bránku: 25:31
  • počet divákov: 17 565
  • Zostava Boston: Rask – Seidenberg, CHÁRA, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug – Horton, Krejčí, Lucic – Jágr, Bergeron, Marchand – Seguin, Kelly, Paille – Thornton, Peverley, Söderberg
  • Zostava Chicago: Crawford – Seabrook, Keith, Oduya, Hjalmarsson, Rozsíval, Leddy – Kane, Toews, Bickell – HOSSA, HANDZUŠ, Sharp – Stalberg, Shaw, Saad – Frolík, Bolland, Krüger
  • /Konečný stav série: 2:4/

Blackhawks začali veľmi opatrne

Domáci vyleteli na súpera ako osy a kým sa ten poobzeral, poriadne ho v útočnej zóne dopichali. Tým sa však chytil brankár Crawford, ktorý držal svoj tím celú prvú tretinu a hoci Bostončania nemali nejako obzvlášť veľa šancí, hostia takmer žiadnu. Do súvislého útoku sa dostali až po štyroch minútach a onedlho už prehrávali, keď sa po vyhratom buly presadila celá tretia ofenzívna lajna. „Medvedi“ pôsobili oveľa agresívnejšie, čo by ani nebolo prekvapujúce, lebo je to ich štýl, ale rozdiel v tejto hernej črte bol príliš markantný.

Jastrabi hrali až na aktívne duo Toews-Kane na finálové pomery zakríknuto, navyše sa dopustili aj školáckych faulov hokejkou a práve počas oslabení vynikol ich ochranca svätyne. Bostončania vystrelili v prvej časti na neho 12-krát, súper len šesťkrát, z toho vyslovene nebezpečne len Shaw a v závere tretiny nepremenil sólonájazd Frolík. Na druhej strane sa v tutovkách nepresadil dvakrát Krejčí, neuspeli Lucic a ani Jágr, ktorému v tohtoročnej play off nebolo súdené dať ani jeden gól – puk mu preskočil čepeľ pred odkrytou bránkou.

Zápasu chýbala iskra predchádzajúcich duelov

Do druhého dejstvá vykorčuľovali už dve nečakane všedné mužstvá. Najmä silové typy Lucic, Marchand a Horton sa z ľadu vytrácali a keďže súper nehodlal prevziať iniciatívu, vyniknúť sa rozhodli muži v pruhovanom. Skóre vylúčených upravili dvoma kontroverznými verdiktmi na 4:0 pre Chicago, ale medzitým sa zápas predsa dostal aspoň do finálového normálu. Nechtiac tomu pomohol hrubou chybou na modrej Chára a Toews v nájazde dvoch na jedného lišiacky prestrelil Raska.

Od tohto momentu sa hra vyrovnala, ale zápasu naďalej chýbala iskra predchádzajúcich duelov. Najmä Bostončania akoby na záver sezóny lapali po dychu a prestali sa presadzovať v útočnom pásme svojím dôrazom. Nepotrestali ich za to ani Toews ani Bickell a ostatné útočné formácie jastrabov, s výnimkou tretej boli bezzubé. To v drese domácich vlajku držal len tretí útok, hoci šancu si vypracoval aj elitný center Krejčí.

Dokonalý obrat v závere

V tretej časti Bostončania vyvinuli opäť tlak a obrana súpera sa mala čo obracať. Chicago držalo defenzívne štruktúry, z ktorých vznikla šanca Shawa, tesne predtým neboli ďaleko od gólu Sharp s Hossom. V polovici tretiny nepremenil veľkú príležitosť meter pred Crawfordom domáci Seguin. V 53. minúte však elitná formácia Chicaga po hrúbke Keitha „zachaosila“, Krejčí našiel spoza bránky voľného Lucica a ten dostal svojich do vedenia 2:1.

Blackhawks inkasovaný gól vyburcoval k väčšej aktivite a Rask sa zapotil pri opakovanej strele Shawa, na druhej strane Seguin trafil ľavú žrď. V posledných sekundách prišlo k senzačnému obratu. V čase 58:44 Handzuš pred bránkou odclonil Cháru, Toews prihral Bickellovi a ten vyrovnal. Bruins sa nestačili ani poriadne otriasť a o 17 sekúnd inkasovali znovu, keď Bolland skóroval z dorážky. Šokovaní Bruins sa už nezmohli na vyrovnanie a Blackhawks tak mohli oslavovať.

Handzuš (36) si splnil sen: Stanley Cup zdvihol nad hlavu hneď po kapitánovi Toe
34
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM