Aktualizované Prokop Slováček Rôzne

HLASUJTE: Boli by ste za vystúpenie Slovenska z Európskej únie?

Obyvatelia Británie rozhodnú v dnešnom referende o tom, či ich krajina zostane členom Európskej únie alebo z nej vystúpi. Ale ako by ste hlasovali, keby sa rozhodovalo o vystúpení Slovenska z únie?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Boli by ste za vystúpenie Slovenska z Európskej únie?
Zdroj: TASR

HLASOVANIE SME UKONČILI 24.06 O 18.00.

Britské hlasovanie, ktoré je považované za jedno z najdôležitejších v Spojenom kráľovstve za celé desaťročia, je aj podľa posledných prieskumov úplne otvorené. Jeho výsledok budeme vedieť v piatok ráno.

Protieurópske nálady

V približne 41-tisíc volebných miestnostiach, ktoré budú otvorená do jedenástej večer nášho času môže hlasovať okolo 46,5 milióna registrovaných voličov. Vypísaním referenda splnil britský premiér David Cameron sľub spred vlaňajších volieb, ktorým reagoval na rastúce protieurópske nálady v Británii.

PREČÍTAJTE SI AJ: Deti a alkohol: V lete stúpa riziko vzniku závislosti

V prípade zotrvania chce Cameron vybojovať Britom „osobitný“ štatút v rámci únie. Ak bude výsledok opačný, politici v krajine nevylučujú Cameronovo odstúpenie. Odchod Británie by pritom úniu uvrhol do najvážnejšej krízy v jej dejinách, píše agentúra DPA.

Aká je nálada u nás?

Aj agentúra Focus sa zaoberala vo svojom prieskume myšlienkou, čo by sa stalo, keby sa referendum uskutočnilo u nás. Chceli by ste, aby Slovensko ostalo v únii?

Až 62,1 percenta respondentov odpovedalo, že by hlasovali za zotrvanie, za vystúpenie by bolo 22,6 percenta účastníkov prieskumu, rozhodnúť sa nevedelo 15,3 percenta opýtaných. Najviac (43,5 percenta) Slovákov si myslí, že EÚ je dobrý projekt, bez ktorého by bola mierová a prosperujúca budúcnosť Európy nemožná.

O niečo menej ľudí (37,5 percenta) sa stotožnilo s tvrdením, že EÚ síce funguje zle, ale vystúpenie z nej by bolo pre Slovensko veľmi nákladné. Necelá pätina (18,3 percenta) účastníkov prieskumu si ako hlavný dôvod vybrala, že EÚ síce nemá perspektívu, ale dnes by bolo veľmi riskantné z nej vystúpiť.

Nás však zaujíma váš názor. Ako by ste hlasovali, keby bolo v rovnakej situácii Slovensko? Boli by ste za jeho odchod z Európskej únie, alebo za zotrvanie? Svoj názor môžete vyjadriť aj v komentároch pod článkom, alebo na našom facebookovom profile.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM