Kultúra

Horehronské múzeum približuje 500. výročie reformovanej cirkvi

V Horehronskom múzeu v Brezne otvorili výstavu pod názvom Reformácia 1517–2017, ktorou si pripomínajú 500. výročie reformácie.

Ilustračný obrázok k článku Horehronské múzeum približuje 500. výročie reformovanej cirkvi
Zdroj: TASR

Múzeum spolupracovalo s Cirkevnými zbormi Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Brezne, Mýte pod Ďumbierom, Hornej Lehote a evanjelickým farárom Štefanom Škorupom.

Výstava prezentuje činnosť a fungovanie reformovanej cirkvi prostredníctvom rôznorodých predmetov, kalichov, džbánov, cibórií, dobových malieb, ale návštevníci tiež uvidia slávnostný odev kňaza či vzácnu Bibliu zo 16. storočia.

„Katolícky kňaz Martin Luther 31. októbra 1517 zverejnil vo Wittenbergu 95 téz, v ktorých vyjadril nespokojnosť s neporiadkom a pokleskami v cirkvi. Týmto činom sa začala v kresťanskej Európe reformácia – náboženské, sociálne a politické hnutie, ktoré rozdelilo cirkev na katolíkov a protestantov. Ani protestantský tábor však nebol jednotný a postupne sa z neho vyčlenili nasledovníci myšlienok Martina Luthera – evanjelici,“ priblížila Ivana Mojžišová, jedna z kurátoriek výstavy, ktorá potrvá do 24. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM