Prokop Slováček Správy

Horskí záchranári: Pravidlá, ktoré vám môžu zachrániť život

Opakuje sa to každý rok, ale v tomto prípade to vôbec nie je na škodu. Pri pobyte v horách sú pravidlá, o ktorých by ste mali vedieť a dodržiavať ich. Aké sú?

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári: Pravidlá, ktoré vám môžu zachrániť život
Zdroj: TASR

Záchranári každý rok pripomínajú, že mnohí turisti robia pri pobyte v horách chyby, ktoré ich môžu stáť život. Na čo by ste teda nemali zabudnúť a na čo si dať pozor?

Čo odporúčajú záchranári?

Vo výškach nad 1800 m. n. m treba stále počítať so zvyškami snehu a snehovými poľami. Ráno a večer môžu chodníky namŕzať. Turisti by nemali zabúdať na kvalitnú obuv, palice či čakan.

"Samozrejmosťou by malo byť teplé oblečenie, dostatok tekutín, jedlo a svetlo. Plánovanie túr by mal každý turista prispôsobiť počasiu a aktuálnym podmienkam. V prípade zhoršenia stavu je lepšie túru ukončiť a vrátiť sa,“ uvádzajú horskí záchranári na svojich stránkach.

Zdôrazňujú, že počas túry by si mali turisti všímať okolie, výrazné orientačné body, smerovníky a tabule. V prípade, ak príde k úrazu a turista vie poskytnúť GPS súradnice, sú tieto body veľkou pomôckou v orientácií pre záchranárov, ktorí sú schopní zasiahnuť v kratšom čase.

Čítajte aj: Opaľovanie nie je grilovačka: Ako sa vyznať v kozmetike a neodpáliť si zdravie?

Mobil so sebou, aj s aplikáciou

V letných mesiacoch je vhodné ísť na túru v skorých ranných hodinách, pričom by sa ňu človek nikdy nemal vybrať sám. Horská záchranná služba apeluje, aby turisti mali vždy so sebou nabitý mobilný telefón.

„Od letnej turistickej sezóny 2015 je turistom a horolezcom k dispozícií aplikácia, ktorá umožňuje tiesňové volania a odosielania tiesňových SMS správ. Veľkou výhodou v prípade zaslania SMS s popisom udalosti je príjem GPS súradníc s takmer presnou lokalizáciou postihnutého,“ vysvetlili záchranári.

Súčasťou aplikácie sú aktuálne informácie o výstrahách v horských oblastiach, lavínovej situácii, kontakty na dispečingy jednotlivých oblastných stredísk záchrannej služby, pravidlá pohybu v horách a návod na poskytnutie prvej pomoci.

Čítajte aj: Najčastejšie mýty o blesku: Priťahuje mobil hnev bohov a ochránia nás pred ním gumáky?

vysoke tatry
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM