Kristína Kožiaková Rôzne

Horúci drink v jesennom počasí určite poteší: Takéto nápoje odporúčajú na zohriatie Brezňanky

Sychravé počasie a chladné dni nikomu na nálade nepridávajú. Človek má chuť zababušiť sa do mäkučkej deky a zohriať sa nejakým voňavým horúcim nápojom. Pozrite si tipy šikovných Brezňaniek, ktorých nápoje vás zaručene zohrejú.

Ilustračný obrázok k článku Horúci drink v jesennom počasí určite poteší: Takéto nápoje odporúčajú na zohriatie Brezňanky
Zdroj: TASR

Jesenné obdobie nám okrem slnečných dní prináša aj tie sychravé, počas ktorých nikto nemá chuť ani len nos vystrčiť z domu. Na také dni sa hodí akurát deka a niečo horúce v hrnčeku. Takto sa počas chladných dní a večerov zohrievajú Brezňania.

Pečený čaj

„U nás nikdy nechýba na zohriatie domáci pečený čaj,“ vysvetľuje Norika (60). „Pripravím ho počas leta, kým sú dostupné rôzne druhy ovocia.“

V tom našom nechýbajú čučoriedky, brusnice, černice a ríbezle. Dôležitou súčasťou je aj jablko. Všetko ovocie sa dá spolu na plech a s trochou cukru sa pečie rúre, kým nevznikne hustá hmota podobná džemu.

Pečený čaj sa potom naloží do pohárikov a sterilizuje. „Keď prídu chladné a sychravé dni lyžičku pečeného čaju dáme do hrnčeka a zalejem horúcou vodou.“ Podľa Noriky je to výborná dobrota, ktorá dokáže zohriať celé telo.

Pomarančový punč

Pani Evka (54) pochádza z Kysúc a tam vedia, ako na zimu. Jej pomarančový punč si obľúbili aj v Brezne. Tento nápoj patrí medzi najobľúbenejšie u nežnejších polovičiek, ale na chuť mu prišli aj chlapi. „Hlavne počas zabíjačky nesmie nikdy chýbať.“ Najskôr sa skaramelizuje cukor, zaleje troškou vody a nechá sa rozpustiť. Potom pridáme červené víno a pomarančový džús. Do hrnca sa prihodí škorica, klinčeky, nakrájané jablko a pomaranč. „Pred zovretím pridám pár kvapiek rumu na dochutenie.“ Evkin pomarančový punč sa u nich stal už tradičným nápojom.

Domáca horúca čokoláda

Mamička Martina (34) má na zohriatie počas sychravých, jesenných večerov pre svoje ratolesti v rukáve jeden špeciálny bonus. „Moje deti nedajú dopustiť na domácu horúcu čokoládu.“ „Na jeseň sa to už stáva pravidlom, keď sa vraciame poobede zo školy a zima začína útočiť na končeky prstov vtedy nastáva správny čas na horúcu čokoládu.“ Príprava sa zvládne raz, dva, tri…

Horkú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli, následne k nej pridáme jednu polievkovú lyžicu smotany a jednu lyžicu mlieka. Poriadne rozmiešame a vypneme. Čokoláda by nám nemala zhustnúť pretože ju stále zohrieva para.

V druhom hrnci zohrejeme mlieko a smotanu, ku ktorým pridáme vanilínový a práškový cukor.

„Všetko to spolu zmiešame a necháme prevrieť.“ „Priznám sa, že k tomuto nápoju nemusí byť ani mínusová teplota. Ja by som si ho vychutnala aj v 30-tich stupňoch,“ dodala na záver s úsmevom Martina.

Môže vás zaujímať:

Kozmetička Mija, len pre uši Brezňaniek: 5 základných chýb, ktoré mnohé robíte pri líčení!

Mladí vedia, že v našom kraji je to občas ťažké: Nehodili ale flintu do žita, prišli s takýmto nápadom!

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM