Jakub Forgács Správy

Hygienici si posvietili na kúpaliská v breznianskom okrese. Čo odhalili kontroly?

Letné počasie a začiatok prázdnin priam lákajú na kúpaliská. Prečítajte si, ako ich kvalitu zhodnotili hygienici!

Ilustračný obrázok k článku Hygienici si posvietili na kúpaliská v breznianskom okrese. Čo odhalili kontroly?
7
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

V spádovom území Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica (Okresy B. Bystrica a Brezno) sa nenachádzajú prírodné kúpaliská. „Návštevníci tohto regiónu ale majú možnosť využívať na kúpanie sezónne letné kúpaliská a vonkajšie bazény, ktoré počas letnej turistickej sezóny sprístupňujú verejnosti prevádzkovatelia ubytovacích zariadení ako doplnkovú službu,“ konštatovala vedúca odboru hygieny banskobystrického RÚVZ a zároveň hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre hygienu životného prostredia a zdravia MUDr. Kvetoslava Koppová.

„V okrese Brezno evidujú hygienici v tejto letnej sezóne šesť kúpalísk: Vonkajšie bazény pri Penzióne Schweintaal v obci Braväcovo (dva bazény), verejné kúpalisko v obci Jasenie (jeden bazén), letné kúpalisko Podbrezová (dva bazény), letné kúpalisko Aqua – Relax Lívia Brezno – Zadné Hálny (heden bazén) už dostali od hygienikov povolenie na spustenie prevádzky. Vzorky vody odobraté z nadzemného vonkajšieho bazéna pri chate Limba v obci Bystrá (jeden bazén) a z nadzemného vonkajšieho bazéna pri Hoteli Biela Medvedica v obci Bystrá (jeden bazén), nespĺňali požiadavky na kvalitu vody na kúpanie, odbery sa zopakujú v pondelok. Oba bazény by sa mali spustiť do prevádzky až 8. júla. ,“ pokračovala.

RÚVZ vykonáva na všetkých kúpaliskách štátny zdravotný dozor, ktorý je zameraný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek a dodržiavania schválených prevádzkových poriadkov. Súčasťou výkonu ŠZD môže byť aj odber vzoriek vody, ich vyšetrovanie a hodnotenie. „K dnešnému dňu môžeme konštatovať, že v prevádzkovaní kúpalísk, ktoré už sú v prevádzke, alebo ich spustia od 1. júla. neboli zistené nedostatky, ktoré by si vyžadovali vykonanie nápravných opatrení a prevádzka kúpalísk je zabezpečovaná v súlade s požiadavkami na ochranu zdravia návštevníkov aj ich personálu,“ zdôraznila Koppová.

Foto: ilustračné

Kúpaliská, vodné plochy
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM