Katarína Oravská Správy

Hygienici skontrolovali 12 pieskovísk: Našli mikroorganizmy aj parazity!

Hygienici náhodne skontrolovali tucet pieskovísk v našom okrese. Našli mikroorganizmy a parazity. Koľkým zakázali prevádzku?

Ilustračný obrázok k článku Hygienici skontrolovali 12 pieskovísk: Našli mikroorganizmy aj parazity!
Foto: Jaroslav Dodok

V sezóne roku 2014 odborní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystri skontrolovali zatiaľ 12 pieskovísk v okrese Brezno, z toho štyri priamo v našom meste.

„Na základe zistených nedostatkov boli RÚVZ vydané dve rozhodnutia regionálneho hygienika adresovaných prevádzkovateľom jednotlivých pieskovísk, ktorými sa vydali opatrenia na zákaz prevádzky pieskoviska a používať piesok v predmetných pieskoviskách na hry detí do doby preukázania, že kvalita piesku v mikrobiologických a parazitologických ukazovateľoch zodpovedá požiadavkám na ochranu verejného zdravia,“ uviedla hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová. V oboch prípadoch ide o zákazy pre pieskoviská v areáloch materských škôl.

V Hronci zistili podľa hovorkyne prekročenie najvyššieho prípustného množstva indikátorov mikrobiologického znečistenie a v Brezne zas parazitologického. „Rozbormi vzoriek piesku bolo zistené prekročenie najvyššie prípustného množstva kolónie tvoriacich jednotiek (KTJ) fekálnych streptokokov a termotolerantných koliformných baktérií, ktoré sú indikátormi fekálneho znečistenia pôdy,“ povedala vedúca Oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová Slotová, podľa ktorej sú práve tie častou príčinou hnačkových ochorení, predovšetkým u malých detí a zápalov močových ciest.

„Ďalej bola zistená prítomnosť vajíčok geohelmintov, a to Toxocara spp., Ancylostoma spp. Zdrojom vajíčok Toxokary spp. sú exkrementy psov a mačiek,“ doplnila Slotová. Prevádzkovatelia predmetných pieskovísk sú podľa Tolnayovej povinní uvedené opatrenia rešpektovať a vykonať potrebné opatrenia na ochranu zdravia detí a zabezpečenie vyhovujúcej kvality piesku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM