Kristína Kožiaková Samospráva

Investícia za 174 000 eur: V Brezne vraj budeme mať aj krajšie chodníky!

Poznáme to všetci. Rozbité chodníky, či cesty, ktoré nie a nie opraviť. V Brezne ale vraj svitá na nové časy. Riaditeľ Technických služieb Ján Lukáč ide na to inak. Pozrite, čo sa zmení.

Ilustračný obrázok k článku Investícia za 174 000 eur: V Brezne vraj budeme mať aj krajšie chodníky!
Foto: Kristína Kožiaková / Zdroj: Dnes24.sk

V Brezne sa budú, podľa riaditeľa TS, komunikácie udržiavať novou vlastnou technikou. V nadväznosti na realizáciu niekoľkých kratších úsekov chodníkov a ciest v minulom roku sa v Brezne rozhodli pokračovať v nastúpenom trende a to dokonca s novým modernejším vybavením.

Čo všetko sa má kúpiť

S cieľom rozšíriť portfólio činností technických služieb v Brezne plánujú zakúpenie rýpadlo nakladača, asfaltovej frézy, reverznej ťažkej vibračnej dosky a minifinišera. Vďaka uvedenej technike už vo väčšine prípadov nebudú odkázaní na objednanie služieb od iných subjektov a výrazne kvalitnejšia by mala byť aj celoročná údržba.

S obstaraním spomínanej techniky sa už začalo. Ako uviedol riaditeľ Technických služieb Brezno Ján Lukáč:„Verejná súťaž prebehla začiatkom januára prostredníctvom elektronického trhoviska (EKS) a celková investícia bude predstavovať približne 174 000 eur.“

Predstaviteľov mesta k tomuto kroku viedol aj fakt, že v Brezne momentálne nie je firma, ktorá by vedela vybudovať chodníky bez subdodávky od iných spoločností.

Pribudnú aj nové fleky?

Okrem budovania chodníkov a ciest, najmä užších komunikácií v extraviláne, by sa mala investícia prejaviť aj v dlhodobo lepšej úrovni opráv. Na viacerých úsekoch chcú totižto pracovníci technických služieb miesto plátania zrealizovať kompletnú výmenu povrchu, čo s terajším vybavením nebolo možné.

Zároveň tým breznianska samospráva sleduje aj zámer zvýšenia zamestnanosti, keďže do činností budú zapojení miestni odborní i pomocní pracovníci. Citlivo vníma problém miestnych komunikácií aj primátor mesta Brezna Tomáš Abel. „Po rokoch, kedy sa údržba mestských ciest a chodníkov zanedbávala, chceme občanom vyslať signál, že aj táto oblasť bude v ďalšom období patriť medzi naše priority. Pre mesto bude tento spôsob realizácie naviac lacnejší, rýchlejší a v konečnom dôsledku teda efektívnejší.“

Mesto vraj bude šetriť

Celková úspora finančných prostriedkov pri realizácii vo vlastnej réžii radnica odhaduje minimálne na jednu tretinu. Hoci počiatočná investícia do vybavenia je pomerne vysoká, vstupné náklady by sa mali vrátiť ešte v tomto volebnom období.

Tento rok je na miestne komunikácie v rozpočte vyčlenených 400 000 eur a s podobným objemom finančných prostriedkov sa počíta aj do ďalších rokov.

Po zakúpení novej techniky je tiež plánované jej komerčné využitie v okolitých obciach, prípadne pre súkromných záujemcov. Všetky stroje budú dodané a uvedené do prevádzky najneskôr do konca marca.

Môže vás zaujímať:

Nastal čas lúčenia s vianočnými stromčekmi: Vieme, ako ich budú zbierať a kam poputujú

Technické služby oprašujú zimný arzenál: Tieto ulice v Brezne budú mať prioritu

Foto : Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM