Katarína Oravská Krimi

Ivan (47) odkázal družke nech sa vráti, inak má pripravené prekvapenie: Zasiahli policajti, našli mínu!

Ivan (47) podľa polície odkázal družke, aby sa k nemu vrátila, inak má pripravené prekvapenie, že bude lietať ako papier. Polícia po vykonaní domovej prehliadky našla delostreleckú mínu, to však nebolo všetko.

Ilustračný obrázok k článku Ivan (47) odkázal družke nech sa vráti, inak má pripravené prekvapenie: Zasiahli policajti, našli mínu!
Zdroj: Policajný zbor SR

Vyšetrovateľ obvinil zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami 47-ročného Ivana z Brezna. „V stredu v Brezne v časti Zadné Halny, obvinený po ďalšom mužovi odkázal svojej družke, aby sa k nemu vrátila. Inak má pripravené prekvapenie, že „bude lietať ako papier“, pričom muž ktorý mal odkaz odovzdať zistil, že pod prekvapením mal obvinený na mysli zbraň hromadnej účinnosti – delostreleckú mínu,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Muža polícia následne v stredu v noci zadržala. „V čase zadržania bol pod vplyvom alkoholu, v dychu mu namerali 0,71 miligramu alkoholu, čo je 1,48 promile. Pri obhliadke miesta činu policajti zaistili delostreleckú mínu dlhú 32 centimetrov,“ uviedla Faltániová.

Ako pokračovala vo štvrtok bol spracovaný podnet na vykonanie domovej prehliadky a prehliadky iných priestorov, pri ktorej policajti zaistili 2 iniciátori na vytvorenie plameňa, dymovnicu, delobuch a 6 nábojov. „Zaistené veci boli zaslané na Kriminalistický a expertízny ústav na skúmanie. Expertíza potvrdila, že sa jedná delostreleckú mínu sovietskej výroby kalibru 82 mm s poškodeným hlavovým zapaľovačom, ktorá pochádza z II. svetovej vojny. Delostrelecká mína je ostrá munícia v danom prípade plnená trhavinou, kde trhavina je výušninou a podlieha zákonu o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe,“ povedala policajná hovorkyňa.

„Obvinený bol v decembri 2013 v lese na kopci Vagnár nazbierať čačinu, pričom v tráve v blízkosti potoka mu doposiaľ presne nestotožnená osoba ukázala kus železa, ktorý keď Ivan dvihol zo zeme zistil, že sa jedná o leteckú mínu z ktorej si chcel vyrobiť vázu. Mínu si odniesol domov a odložil ju do drevárne vedľa svojho rodinného domu,“ priblížila Faltániová. Po vykonaní procesných úkonov obvineného vyšetrovateľ umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na jeho vzatie do väzby. Teraz mu hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov. Ivan bol v minulosti viackrát trestne stíhaný a za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami bol aj odsúdený.

Foto: KR PZ

Ivan (47) odkázal družke nech sa vráti, inak má pripravené prekvapenie.
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM