Jakub Forgács Správy

Jesenné trhy v okolí Brezna štartujú už onedlho: PREHĽAD, kedy a kde sa bude jarmočiť

Sladkastý burčiak, voňavé klobásky, lahodné trdelníky, desiatky stánkov s rozličným tovarom, adrenalínové kolotoče... Keď sa láme leto s jeseňou, v našom regióne vrcholí obľúbená sezóna mestských jarmokov a trhov. Kedy a kde nás tento rok čakajú?

Ilustračný obrázok k článku Jesenné trhy v okolí Brezna štartujú už onedlho: PREHĽAD, kedy a kde sa bude jarmočiť
Foto: Martin Károly

Sezóna trhov, jarmokov a hodových slávností štartuje už v lete, mnohým známym jarmokom nášho regiónu ale obvykle patria až chladnejšie dátumy.

Priamo v Brezne sa obľúbeného Ondrejského jarmoku dočkáme až koncom novembra. V neďalekom Čiernom Balogu sa však počas akcie Balocký bačovský deň, ktorá sa uskutoční už 5. septembra, môžete okrem jarmoku remeselníkov tešiť aj na bohatý kultúrny program, salašnícke tradície, ovčiarske zvyky a obyčaje na Horehroní

Jedným z najobľúbenejších jarmokov v regióne ja aj banskobystrický Radvanský jarmok, ktorý bude už 358. v poradí. Na jarmok sa vydávajú predajcovia i návštevníci z celého Slovenska. Tento rok sa bude mestom jarmočná atmosféra rozlievať od 11. do 13. septembra. Okrem stánkov s obľúbenými dobrotami či remeselnými výrobkami si na ňom prídu na svoje aj tí, ktorí obľubujú kolotoče či vyhľadávajú kultúrny zážitok. Program 358. Radvanského jarmoku si môžete pozrieť TU! V okolí nášho mesta si však jarmokov užijeme viac.

V ten istý víkend, keď zaplní Bystricu Radvanský jarmok, sa budú trhy konať i v obci Hronský Beňadik. V neveľkej dedinke ide o jednodňovku, stihnete teda pokojne i obe akcie. Beňadický jarmok 2015 je naplánovaný na 12. septembra a spojený bude s 940. výročím prvej písomnej zmienky o obci.

Známym je aj Zvolenský jarmok, ktorý si tento rok užijeme týždeň po tom Radvanskom, 18. a 19. septembra. Tradične sa uskutoční na Námestí SNP vo Zvolene a spojený bude opäť s divadelnou akciou Divadelné podzámčie. Od 3. do 4. októbra zase bude prebiehať Detviansky jarmok + farmársky trh 2015 na Námestí SNP v Detve.

Jedným z obľúbených jarmokov v regióne ja aj ten žiarsky. Jarmočenie neodmysliteľne patrí ku kultúre Žiarskej kotliny. Svätokrížania bývali vychýrení hurkári a jarmočníci. Tento rok sa bude starou časťou mesta jarmočná atmosféra rozlievať druhý októbrový víkend, teda 9. októbra a 10. októbra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM