Kristína Kožiaková Rôzne

Kde sa schladiť v letných horúčavách? 5 inšpirácií z okolia Brezna

Slniečko sa už začalo poriadne opierať a nejeden deň vystúpi teplota aj nad 30 stupňov. Prinášame preto niekoľko zaujímavých tipov z nášho okolia, kam sa môžete ísť schladiť.

Ilustračný obrázok k článku Kde sa schladiť v letných horúčavách? 5 inšpirácií z okolia Brezna
Zdroj: TASR

Leto sa pomaly začína. Ortuť na teplomeroch aj na našom Horehroní často stúpa do výšok. Počas horúčav si treba dávať pozor na zvýšenú aktivitu, dodržiavať pitný režim a vyhýbať sa priamemu slnku. Naša redakcia si posvietila na aktivity, ktoré sľubujú príjemný zážitok aj v tých najväčších horúčavách.

Bystrianska jaskyňa

Jaskyňa neďaleko Brezna je prvým z našich tipov. Je najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Známa je pozoruhodnými skalnými tvarmi a aj priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu. Nájdeme ju južnom okraji obce Bystrá. Vchod do jaskyne je od parkoviska vzdialený asi 120 m s minimálnym prevýšením. Prehliadkový okruh má dĺžku 580 m a je takmer bez prevýšenia (26 schodov). Jaskyňa je prístupná aj pre imobilných návštevníkov. Prehliadka trvá 45 min. Teplota v jaskyni je od 5,7 do 6,7°C.

Bystrianska Jaskyňa je sprístupnená každý deň (okrem pondelku) od 9:00. Do jaskyne sa dostanete v hodinových intervaloch a posledný vstup je o 16:00.

Dobšinská ľadová jaskyňa

Ak vám chlad v Bystrianskej jaskyni nestačí, máme pre vás doslova ľadové osvieženie. Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete. Od roku 2000 je zaradená do svetového prírodného dedičstva. Zaľadnenie Dobšinskej ľadovej jaskyne tisícročia pretrváva v nadmorskej výške iba 920 až 950 m. Priemerná teplota v zaľadnených častiach je –3,9 až –0,2°C a v nezaľadnených 0,8 až 3,5°C

Prehliadkový okruh má dĺžku 515 m. Priestory jaskyne od vstupného otvoru postupne klesajú, čo spolu so severnou orientáciou umožňuje v zimnom období klesanie studeného vzduchu a celkové podchladenie priestorov. Spríjemnite si slnečný a teplý deň pod zemským povrchom, nájdete ľadové kráľovstvo aj dokonalé výtvory prírody.

Zaujímavosťou jaskyne je skutočnosť, že do roku 1946 v nej bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roku. V 50-tich rokoch v nej ešte trénoval známy a úspešný československý krasokorčuliar Karol Divín a rota vojenských rýchlokorčuliarov.

Dobšinská ľadová jaskyňa je sprístupnená každý deň (okrem pondelku) od 9:00. Do jaskyne sa dostanete v hodinových intervaloch a posledný vstup je o 16:00.

Jaskyňa mŕtvych netopierov

Medzi prírodné zaujímavosti patrí určite aj Jaskyňa mŕtvych netopierov. Je najstaršou a jedinou sprístupnenou vysokohorskou jaskyňou na Slovensku. Jej podzemné priestory ukrývajú okrem klasickej jaskynnej kvapľovej výzdoby i vzácne vulkanické horniny červenohnedej a zelenej farby, v ktorých sú obsiahnuté šošovky achátov. Ďalšou pozoruhodnosťou sú nálezy netopierích kostičiek, nachádzajúcich sa takmer všade. Podľa nich dostala jaskyňa aj pomenovanie. Ich vek sa odhaduje na 6000 rokov. V okrajových častiach jaskyne sa nachádzajú kostrové zvyšky kún, medveďov ba dokonca i kozy.

Nachádza sa vo vysokohorskom teréne a chránenom území NAPANT-u. Od návštevníkov sa požaduje dobrá horská obuv a fyzická zdatnosť. Z ochranárskeho hľadiska je prehliadka jaskyne limitovaná, preto prístup k jaskyni je povolený len nahláseným osobám, a to v počte max. 10 osôb.

Jaskyňa je v priebehu letných mesiacov sprístupnená v dvojhodinových intervaloch o 10:00, 12:00, 14:00, 16:00.

Prechádzka v lesníckom skanzene

V Lesníckom skanzene zažijete oddych, poučenie aj zábavu v lone prírody. Tak znie hlavná myšlienka jedinečného lesníckeho múzea v prírode. Náučný chodník, ktorý má dĺžku 4 km a 75 zastávok odkrýva tajomstvá lesa, históriu lesníctva, prácu lesníkov, pestovanie, ochranu a význam lesa. Nachádza sa vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu. Nádherná prechádzka po náučnom chodníku, ktorý vedie takmer celý cez le,s vám zaručene nabije baterky aj počas horúcich dní.

Lesnícky skanzen láka turistov na množstvo akcií počas celého roku, ako sú otvorenie Vydrovskej doliny a Lesníckeho skanzenu, každoročne usporadúvaný Deň stromu, Festival Country za stodolou či Deň detí.

Kúpaliská v okolí

Nevyhovuje vám jaskyňa či prechádzka lesom? Potešujúcou správou je, že okrem kúpaliska v Podbrezovej otvoril svoje brány aj novovzniknutý areál Aqua – relax Lívia necelé 3 km od Brezna.

Kúpalisko v Podbrezovej otvorí privíta návštevníkov už 1. júla. Prevádzková bude je denne od 9:00 – 18:00 hodiny. Návštevníci kúpaliska majú k dispozícii požičovňu so športovým náradím pre stolný tenis a volejbal, plážové ihrisko. Samozrejme, k pobytu pri vode patrí aj občerstvenie, ktoré je návštevníkom poskytnuté v bufete. V sortimente bufetu sú okrem nápojov aj teplé jedlá a na schladenie v horúcich dňoch ponuka zmrzliny.

Kúpalisko Zadné Halny je otvorené od 15. júna. Okrem atrakcií ponúka aj jednu zaujímavosť. Na dezinfekciu používa morskú soľ a nie chlór. V cene vstupného je parkovanie, lehátko aj atrakcie.

Viac informácií o kúpaliskách v okolí Brezna čítajte: Veľký PREHĽAD cien kúpalísk: Koľko zaplatíme za vodné radovánky v okolí Brezna?

Môže vás zaujímať:

7 tipov z redakcie: Najlepšie, čo Brezno a okolie ponúknu počas týždňa

KOMPLETNÝ PROGRAM: Horehronské dni spevu a tanca. Čo prinesú tento rok?

Zdroj: lesy.sk/jmn.sk/ssj­.sk/dnes24.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM