Kristína Kožiaková Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Brezno nebolo Breznom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Brezno nie je výnimkou. Pozrite si päť vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Brezno nebolo Breznom
Foto: Katarína Oravská

Mestská veža

Dominanta mesta na Námestí M.R.Štefánika. Mohutná klasicistická hranolová stavba s manzardovou strechou a základňou 10×10 m má výšku 31 metrov. Mesto sa ňou pýši aj na svojom výročnom logu, ktoré bolo vytvorené pri príležitosti 750-teho výročia mesta. V minulosti slúžila ako strážna veža a zvonica. Táto výrazná a dominantná stavba mesta bola postavená v r.1830 v kla­sicistnom duchu. Nad zvonovým podlažím bol kedysi aj byt strážnika, ktorý úderom na zvon ohlasoval nebezpečenstvo požiaru.

Židovská synagóga

Synagóga bola postavená podľa projektu významného banskobystrického staviteľa Aloisa Payerbergera. V r. 1901 bol položený základný kameň, nasledujúci rok bol chrám vysvätený. Po deportácii Židov v r. 1942 prestala slúžiť náboženskému účelu. Synagóga v dnešnej dobe slúži v na mnohé kultúrne podujatia. Konajú sa v nej výstavy, premietajú filmy a dokonca sa v nej hralo aj divadlo. Aktuálne sa rekonštruuje.

Aréna Brezno

V októbri 2009 bola odovzdaná do užívania viacúčelová hala Zimného štadióna Ladislava Horského v Brezne pre 3000 divákov. Klzisko je určené na trénovanie a súťaže hokejového klubu, ako aj iných organizácií a klubov, ktorým sa ľadová plocha prenajíma. Aréna Brezno sa používa okrem športu aj na mnohé kultúrne podujatia. Diváci si v nej mohli pozrieť a aj stále môžu rôzne spevácke osobnosti aj muzikály.

Horehronské múzeum (Mestská radnica)

V budove mestskej radnice dnes sídli Horehronské múzeum, ktoré má vo svojej zbierke viac ako 30 000 predmetov a množstvo dokumentácie. V histórii bol balkón mestskej radnice miestom vystúpení pri dôležitých politických udalostiach. Budova radnice patrí medzi dominanty na Námestí generála M.R.Štefánika a samozrejme aj celého mesta.

Dom Hrôzy

Nemenej slávnou dominantou mesta je tzv. Dom Hrôzy, nie je to žiadna pýcha, ale ktokoľvek zbadá túto budovu vie, že je v Brezne. Nachádza sa priamo pri hlavnej ceste v mestskej časti Predné Hálny. Vlastníkom domu sú jeho obyvatelia, ktorí sú jednoducho neprispôsobiví a preto má mesto aj svoju neslávne slávnu bytovku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM