Katarína Oravská Rôzne

Knižná búdka v lone prírody na Banisku: Krstilo sa strieborným pieskom

Traja kamaráti od Ericha Maria Remarqua alebo Posledný Mohykán Jamesa Fenimora Coopera. To sú jedny z prvých kníh, ktoré sa stali súčasťou búdky susedskej knižnice. Prečítať si ich môžete v priestore arboréta na Banisku.

Ilustračný obrázok k článku Knižná búdka v lone prírody na Banisku: Krstilo sa strieborným pieskom
Foto: Katarína Oravská

V Arboréte Banisko včera otvorili búdku susedskej knižnice. Pokrstená bola symbolicky strieborným pieskom, keďže búdka sa nachádza v priestoroch vznikajúceho historicko-banského skanzenu. Ako povedala vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová so združením Horehronská banská cesta sa snažia vytvoriť priestor na oddych a relax. „Verejná susedská knižnica si pýta nielen knihy, ale aj nás samotných, aby sme prišli a splynuli s prírodou a vychutnali si toto nádherné prostredie, ktorá sa okolo nás nachádza.“

Ako povedal predseda združenia Horehronská banská cesta Longauer, princíp susedskej knižnice je jednoduchý. „Prídete, zoberiete knihu, keď budú lavičky prečítate si ju tam, alebo si ju zoberiete domov a potom vrátite naspäť alebo vrátite inú knihu. Táto knižnica je dobrá myšlienka, ktorá sa realizuje v zahraničí už niekoľko rokov.“ Na otvorenie prišlo aj dvadsať žiakov druhej a štvrtej triedy zo Základnej školy s materskou školou Pionierska 4. Tým Longauer prisľúbil, že hneď na druhý deň donesie do búdky detské knihy, ktoré má doma na chalupe. Deťom porozprával o histórii baníctva v Brezne aj povesť o zlatej Rune. „Otázkam nebolo konca kraja, čo ma veľmi potešilo. Som veľmi rád, že prišli aj rodičia s malými detičkami, ktorým sme sadili stromčeky a dokonca priniesli aj knižky do knižnice,“ povedal Longauer.

Ako prezradil predseda združenia Horehronská banská cesta, v krátkej dobe pribudnú k búdke aj lavičky. Už tento týždeň začnú s kosením. Arborétum sa začiatkom mája rozrástlo o nové stromčeky, ktoré budú kvitnúť spolu s ich majiteľmi. Stali sa nimi najmenší Brezňania. Teraz sa arborétum rozšírilo o búdku susedskej knižnice. Pokračovať budú banským portálom, ktorý vznikol v roku 1946. Arborétum je totiž súčasťou pripravovaného banského skanzenu. „Najbližšie na vstupe osadíme informačný panel a na plote pri vstupe do Baniska namaľujeme pútač, aby aj z hlavnej cesty boli vodiči informovaní,“ priblížil Longauer.

Knižná búdka na Banisku
21
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM