Katarína Oravská Samospráva

Konateľ mestského podniku služieb končí: TOTO sú dôvody...

Mesto vyhlásilo výberové konanie na funkciu konateľa Mestského podniku služieb Brezno. Súčasný konateľ sa totiž rozhodol ukončiť svoje pôsobenie na tomto poste. Vieme prečo.

Ilustračný obrázok k článku Konateľ mestského podniku služieb končí: TOTO sú dôvody...
Zdroj: TASR

Konateľom Mestského podniku služieb Brezno (MPS), ktorý bol založený v decembri minulého roka je Roman Porhajaš. Nie však na dlho. Rozhodol sa totiž odstúpiť. Ako nám potvrdil brezniansky primátor, mesto teraz zaňho hľadá intenzívne náhradu.

Zakladateľom a jediným spoločníkom mestského podniku služieb je mesto. Jeho prvá zákazka bola oddychová zóna na Mazorníkove z marca tohto roku. Zbierali tiež skaly na poli pre družstvo a pracovali aj na zákazkách od občanov. Predmet činnosti spoločnosti je široký. Ide však o jednoduché a pomocné práce. Zámerom založenia podniku bolo znížiť nezamestnanosť v regióne a dať prácu marginalizovaným skupinám obyvateľstva.

Príčiny odchodu

Porhajaš má hneď niekoľko dôvodov na odchod. Funkciu konateľa vykonáva od januára tohto roka. „Rozhodol som sa prijať túto ponuku na základe svojich doterajších pracovných skúseností. Bola to pre mňa výzva a bol som presvedčený, že aj zo strany mesta, primátora, zamestnancov mestského úradu, väčšiny poslancov bude mať tento projekt podporu a spoločne budeme hľadať spôsoby a cesty ako ho udržať pri živote,“ uvádza Porhajaš. Podľa jeho názoru nemali pri zakladaní podniku poslanci ani zamestnanci mestského úradu predstavu o systéme fungovania tejto spoločnosti. „Základným princípom pre zdravý chod tejto spoločnosti je, že jediný spoločník, teda mesto Brezno, zabezpečí zákazkovú náplň tak rozsiahlu, aby aspoň v prvom, prípadne druhom roku dokázala spoločnosť MPS zabezpečiť svoje základné potreby a začať napĺňať svoje ciele, pre ktoré bola založená,“ myslí si Porhajaš.

V podstate od začiatku fungovania podniku sa riešilo, či mesto môže zadávať zákazky spoločnosti priamo alebo musí ísť cez verejné obstarávanie. Podľa slov Porhajaša zabezpečil stanovisko z Úradu pre verejné obstarávanie. „Napriek tomu, že nejednoznačne, ale predsa umožňuje priamo zadať zákazku svojej stopercentnej spoločnosti, zamestnanci Mestského úrad v Brezne tak nepostupujú,“ povedal Porhajaš. Ako dodal aj prvú zákazku, revitalizáciu parku na Mazorníkove, museli vysúťažiť. Podnik si má na seba zarábať sám. „Nie je možné, aby spoločnosť, ktorej druhou úlohou je zamestnávanie nízkopríjmových skupín obyvateľov nášho mesta, prevažne Rómov, si zabezpečila zákazky, okrem mesta Brezno, v takom rozsahu, aby bola spoločnosť samofinancova­teľná,“ uviedol Porhajaš. Zamestnanci spoločnosti sú bez vzdelania, pracujúci na dohodu s minimálnymi pracovnými návykmi. Podľa jeho slov, ak bude mesto verejne obstarávať všetky svoje zákazky a MPS sa bude musieť zúčastňovať výberové konania v konkurencii iných firiem, nemá šancu uspieť a tým pádom ďalej existovať. Ako tiež dodáva, iné mestá a obce, v ktorých podobné spoločnosti fungujú, zabezpečujú ich chod priamym zadávaním zákaziek.

Rozdiel v názoroch

Podľa Porhajaša zamestnanci mestského úradu neurobili nič k podpore MPS. Taktiež neexistuje plán zákaziek, na ktorých by potenciálnym dodávateľom mohol byť práve MPS a teda nie je možné plánovať práce, počet zamestnancov či finančnú prognózu. Navyše k dôvodom Porhajašovho odstúpenia je aj to, že v rámci šetrenia prostriedkov pri zakladaní a následnom rozbehu spoločnosti pracuje na svojom súkromnom počítači a pre potreby spoločnosti používa súkromné auto.

Ako povedal brezniansky primátor Jaroslav Demian, predstavy Porhajaša sa odlišovali od názoru pracovníkov mestského úradu v tom, ako zvládnuť proces verejného obstarávania a došlo k rozdielnemu výkladu zákona. „Podľa jeho názoru, mesto cez svojich odborných pracovníkov mohlo zadávať zákazky tejto spoločnosti na priamo, čo by uľahčilo síce jemu prácu, ale na druhej strane by to bolo menej transparentné. Naše poznatky, vyjadrenia našich odborných zamestnancov aj právnikov, hovoria, že to tak možné nie je,“ povedal Demian.

Foto ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM