Samospráva

Kontúry bezpečného Brezna je už vidieť. Občanov majú chrániť aj nové kamery

Radnica v rámci koncepcie Bezpečné Brezno pripravila a už aj realizovala viacero projektov. Primátor mesta chce najmä poriadok a bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Kontúry bezpečného Brezna je už vidieť. Občanov majú chrániť aj nové kamery
Zdroj: Mesto Brezno

Vybudovanie nového kamerového systému, osvetlenie frekventovaných priechodov pre chodcov, preventívne prednášky proti kriminalite, ale aj občianske hliadky v radoch mestskej polície – to je komplex opatrení, ktoré majú prispieť k bezpečnejši­emu mestu.

Jedným z bodov programu primátora Tomáša Abela pre Nové Brezno je aj bezpečnosť a poriadok na území mesta. Okrem iného sa v ňom počíta s pešími hliadkami na námestí a v mestských častiach, ako aj s revíziou a rozšírením kamerového systému.

Kamerový systém

Pre zaistenie bezpečnosti obyvateľov, turistov a ochrany majetku mesta aktuálne v Brezne budujú nový kamerový systém. „Vzhľadom na vývoj informačných technológií aj mnohé podnety na rozširovanie monitorovacej siete v meste sme dospeli k záveru, že starý analógový systém je potrebné nahradiť novým a moderným, ktorý bude možné priebežne meniť a dopĺňať podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie v jednotlivých lokalitách,“ povedal primátor Tomáš Abel.

Do konca roka chce samospráva z pôvodného dátového kamerového systému prejsť za nový optický.

„Tohto roku budeme robiť stavebné práce, ktoré sa týkajú kompletného natiahnutia nových optických sietí, zariadenia nového centrálneho pultu v budove mestskej polície a už existujúce nefunkčné kamery vymeníme za nové,“ približuje Zuzana Ďurišová, vedúca investičného odboru Mestského úradu v Brezne.

Celkovo ide o 11 zariadení, ktoré budú pracovať na digitálnej báze. Ako informoval náčelník mestskej polície Ján Fedor, nový systém zabezpečí vyššiu kvalitu záznamov a obrazu aj pri zníženej viditeľnosti, keďže kamery budú mať infra podsvietenie.

Osvetlia frekventované priechody

Radnica v rámci koncepcie Bezpečné Brezno pripravila aj projekt zameraný na osvetlenie frekventovaných priechodov pre chodcov. Jeho cieľom je znížiť riziko zrážky vozidiel s chodcami, ktorí ako najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky budú vďaka výraznému nasvieteniu priechodov oveľa viditeľnejší.

Ako uviedol primátor Tomáš Abel, týmto krokom chce mesto chrániť život a zdravie obyvateľov a rizikových skupín, ako sú deti, seniori a zdravotne ťažko postihnutí občania.

„Projekt bude hotový do konca roka a realizácia by mohla prebehnúť na jar 2018. Ide o námestie, Ulicu ČSA, Švermovu ulicu, jeden priechod na Rázusovej ulici a tri na Ceste osloboditeľov.“

Ku každému priechodu budú doplnené dva stĺpy verejného osvetlenia, ktoré napoja na už existujúcu sieť a priamo na povrch cesty osadia reflexné prvky, ktoré budú na priechod upozorňovať.

Kriminalita pod kontrolou

Od mája do októbra tohto roka mesto zrealizovalo zaujímavý, no predovšetkým účinný projekt s názvom Edukáciou proti kriminalite. Finančne ho podporila Rada vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality a zameraný bol hlavne na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva – seniorov, deti a mládež.

V meste budú pôsobiť občianske hliadky. Aktuálne žije v Brezne približne 2000 príslušníkov marginalizovanej rómskej komunity, čo predstavuje asi 10 % celkovej populácie mesta.

Práve tejto skupine samospráva dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť vo forme projektov zameraných na vzdelávanie, zvyšovanie zamestnanosti a rovnako aj zamestnateľnosti. Podľa slov mestskej projektovej manažérky Milady Medveďovej, Brezno v tejto súvislosti podalo v júni tohto roka žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci vyhlásenej výzvy z Operačného programu Ľudské zdroje.

„Hlavným cieľom výzvy bola podpora komplexného poskytovania miestnej občianskej poriadkovej služby v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Žiadosť mesta na realizáciu projektu s názvom Občianska poriadková služba v meste Brezne bola podporená, pričom naň získalo nenávratný finančný príspevok vo výške viac 143-tisíc eur,“ uviedla Medveďová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM