Kristína Kožiaková Kultúra

Kotlebova stopka ochotníkom s vášnivou dohrou v breznianskom parlamente: Čo si o incidente myslia naši poslanci?

Divadelný súbor Jána Chalupku dostal stopku od župana priamo počas predstavenia. Toto neuniklo samozrejme ani poslancom mestského zastupiteľstva. V parlamentných laviciach odzneli jasné stanoviská.

Ilustračný obrázok k článku Kotlebova stopka ochotníkom s vášnivou dohrou v breznianskom parlamente: Čo si o incidente myslia naši poslanci?
Zdroj: Zuzana Holišíková

O prerušení predstavenia Kováči, v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku, ktoré sa hralo pri príležitosti odovzdávania cien Mateja Belu sme vás informovali v článku Breznianski ochotníci v šoku: Predstavenie nám nikdy nezrušili ani komunisti, BBSK áno!.

Incident mal dohru aj v breznianskom parlamente. V stredu 16.marca sa konalo 2. pracovné zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Brezna Poslanci nenechali tento incident bez povšimnutia a zareagovali.

Barančok: Takéto poníženie si naši ochotníci nezaslúžili…

Ako prvý k tejto téme vystúpil poslanec Andrej Barančok, ktorý je predsedom komisie pre kultúru. „90 ročný Divadelný súbor J.Chalupku je pre Brezno a Brezňanov bezpochyby pýchou v oblasti kultúry. To, čo sa odohralo na pondeľňajšom predstavení si nedovolili ani komunisti pred rokom 89! Ako predseda komisie kultúry pri MsZ musím tento incident jednoznačne odsúdiť a správanie zamestnancov a predstaviteľa BBSK vyhodnotiť ako maximálne neprofesionálne a dehonestujúce práce našich divadelníkov. Principiálne sa musím zastať a postaviť sa za 60 –70 ročných hercov, ktorí si odohrali už desiatky rokov v našom divadelnom súbore a tvoria jeho jadro. Poníženie, ktoré sa odohralo na ich pôde, na ich domovskom javisku, zo strany BBSK si jednoznačne nezaslúžili,“ povedal na margo vzniknutej situácia Barančok.

„Sú to ľudia, ktorí dostali ocenenia ako cena primátora, cena mesta, mnohé ocenenia z divadelnej oblasti. Ja si myslím, že toto si tí ľudia určite nezaslúžili,“ pokračoval ďalej.

Macuľa: Vulgarizmy nepatria na javisko

Opačný názor mal poslanec Milan Macuľa „Takéto vulgarizmy nepatria na javisko. Ja nesúhlasím, aby sa niečo takéto nazývalo kultúrou, kultúra má budovať ducha a má budovať človeka k lepšiemu. Toto sa nedá nazývať kultúrou. Tento súbor nepotrebuje vulgarizmy,“ vyslovil svoj názor poslanec.

Na obranu divadelníkov sa postavili aj ďalší poslanci. „Ak pán predseda chcel robiť poriadok s divadelníkmi, mal by si spraviť poriadok vo vlastnej strane. Ak sa bavíme o divadelnom predstavení, tak sú na tom nejaké autorské práva. Videl som túto hru dvakrát a išiel by som na to aj tretíkrát,“ zhrnul poslanec Daniel Struhár.

„Považujem to za absolútnu hanbu, čo sa tu udialo. V roku 2016, ak si niekto dovolí takýmto spôsobom dehonestovať kultúru. Toto považujem absolútne za výsmech. Navrhujem, aby sme na území mesta zorganizovali presne toto isté divadelné predstavenie . V dnešnej dobe si nikto nemôže dovoliť diktovať, či takéto divadlo alebo iné predstavenie sa bude hrať o tomto rozhodujú predsa diváci. Kto na predstavenie nechce ísť nejde,“ vyjadrila sa poslankyňa Mária Majerčíková.

Králik: Toto nemá obdoby!

Do diskusie sa zapojil aj zástupca primátora Ján Králik a prečítal pár slov o hre Kováči. „Táto hra nebola naštudovaná len u nás, ale aj inde a ak niekto chce poúčať takýmto spôsobom na hru, ktorú niekto napísal, niekto režíroval a niekto naštudoval takýmto spôsobom, tak si myslím, že to nieje v poriadku. Vyhodiť divadelný súbor z pódia, kde pôsobí 90 rokov, s týmto nemôžem súhlasiť ani ako osoba a ani ako zástupca mesta.Toto nemá obdoby, aby niekto takýmto spôsobom zasahoval do hry súboru, ktorý je oceňovaný a renomovaný a má na konte množstvo vystúpení nielen na Slovensku, ale aj v Európskej únii. Voči tomuto sa musím ohradiť aj ja,“ dodal na záver zástupca primátora Ján Králik.

Oficiálne stanovisko z BBSK vyšlo 16.marca. Ako dôvod predčasného ukončenia, Banskobystrický samosprávny kraj v správe, ktorú dostala redakcia Brezno24, uvádza používanie krajne expresívnych výrazov ako „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“ alebo „ku**a“.

„Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o „srbských hovnách“ a „slovanských lajnách“. V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť,“ tvrdí sa vo vyjadrení BBSK.

Viac informácií sa dočítate v článku Predstavenie breznianskych ochotníkov prerušil Kotleba: Takto to zdôvodňuje župa!

Môže vás zaujímať:

Kotleba a spol. žali úspechy aj v našom okrese: 23 dedín, v ktorých sa ocitli až v TOP 3

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM