Jakub Forgács Samospráva

Krajská šéfka Smeru: Nikoho nebudem nútiť, aby išiel robiť "dvojku" Kotlebovi

Nového predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu si do funkcie zvolili ľudia v novembrových župných voľbách. Kto však obsadí kreslo jeho podpredsedu, o tom sa ešte len bude rozhodovať. Kotleba zatiaľ svojho kandidáta vyhliadnutého nemá.

Strana Smer-SD ešte nevie, či bude mať záujem o funkciu podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Krajská šéfka strany Jana Laššáková nevylúčila, že by Smer-SD mohol mať záujem o tento post, nikoho však nebude nútiť do toho, aby išiel robiť „dvojku“ Marianovi Kotlebovi.

Nevyhnutná bude vzájomná komunikácia s predsedom

„Vzhľadom na odlišnosť pána predsedu neviem, kto bude mať záujem vykonávať funkciu podpredsedu. Musíme vedieť, či a aké chce dať kompetencie podpredsedovi. V klube si to musíme vydiskutovať a zrejme ešte musíme vedieť, ako sa začnú správať aj nezávislí poslanci,“ povedala Laššáková.

Pripomenula vyhlásenie šestice strán Smer-SD, KDH, SMK, SZ, ĽS-HZDS a SNS, v ktorom deklarujú pripravenosť rokovať s Kotlebom o jeho prioritách, hoci sa s ním v názoroch nezhodujú. „Komunikácia bude nevyhnutná. Predseda bez zastupiteľstva a naopak nemôže realizovať program rozvoja kraja,“ uviedla s tým, že poslanci spomínaných strán budú v zastupiteľstve pracovať tak, aby sa kraj nedostal do izolácie.

Podporia návrhy pre rozvoj kraja

Krajská šéfka Smeru-SD si vie predstaviť, že sociálni demokrati v zastupiteľstve BBSK podporia Kotlebove návrhy, pokiaľ budú viesť k rozvoju kraja. Otázne je podľa nej, ako sa bude Kotleba správať. Dodala, že extrémistické názory poslanci Smeru-SD podporovať nebudú.

Laššáková zároveň ocenila, že šestica strán so zastúpením v krajskom parlamente mieni spolu pravidelne rokovať pred zasadnutiami zastupiteľstva. „A to bez ohľadu na politickú orientáciu. Budeme sa stretávať, aby sme podporili veci, ktoré budú dobré pre kraj a veľmi pozorne budeme sledovať, ako sa pán predseda začne správať a ako bude postupovať aj čo sa týka výberu zamestnancov,“ povedala Laššáková. Zaujíma ju, či zostane v kraji zachovaná transparentnosť. Pripomenula, že BBSK bol najtransparen­tnejší kraj.

Kotleba vraj kandidáta vyhliadnutého nemá

Marian Kotleba sa otázkou svojej dvojky na úrade ešte nezaoberal, zatiaľ neriešil ani rokovanie s uvedenou šesticou strán. „Tieto otázky sa budú riešiť, keď bude uvedený do funkcie,“ povedal člen jeho štábu Miroslav Belička, podľa ktorého Kotleba nemá vyhliadnutého vlastného kandidáta na podpredsedu kraja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM