Katarína Oravská Samospráva

Králik či Wolframová? Poslanci rozhodli, kto bude Brezno zastupovať v nemocnici

Poslanci rozhodovali o zástupcovi mesta v správnej rade breznianskej nemocnice. Rozhodovalo sa medzi zástupcom primátora Jánom Králikom, ktorého navrhla radnica a mestskou poslankyňou a zároveň lekárkou Evou Wolframovou. Tú navrhol jej kolega z poslaneckého zboru Jaroslav Demian.

Ilustračný obrázok k článku Králik či Wolframová? Poslanci rozhodli, kto bude Brezno zastupovať v nemocnici
Foto: Katarína Oravská

Predsedom Správnej rady Nemocnice s poliklinikou Brezno je brezniansky primátor Tomáš Abel. Menovaný bol za štát. Mesto ako jeden zo zakladateľov neziskovej organizácie nemocnice v Brezne má z tohto titulu zastúpenie v správnej rade tejto organizácie.

Od marca 2010 bola členkou správnej rady za mesto doktorka Emília Bučková, ktorá bola v čase vymenovania do tejto funkcie poslankyňou mestského zastupiteľstva. V súčasnosti už tomu tak nie je. Radnica preto navrhla Bučkovú odvolať a namiesto nej navrhla mestského poslanca a prvého zástupcu primátora Jána Králika.

„Z dôvodu prenášania informácií o činnosti správnej rady a celkovo o fungovaní nemocnice, si myslím, že je vhodnejšie, aby zastúpenie v správnej rade mali buď poslanci alebo primátor mesta,“ vysvetlil Abel s tým, že on ako primátor bol menovaný za štát na návrh Regionálneho združenia miest a obcí Slovenska.

Mestský poslanec Jaroslav Demian navrhol za mesto mestskú poslankyňu Evu Wolframová. Tá je zároveň poslankyňou Banskobystrického samosprávneho kraja a očnou lekárkou. Podľa jeho slov tak mám k problematike zdravotníctva bližšie ako Králik. Pre samotnú Wolframovú bola táto nominácia novinkou, ale uvítala ju.

„Trvám na návrhu, ako som ho predložil, myslím si, že je aj správny, lebo pán zástupca Králik sa dlhodobo zaujíma o činnosť a fungovanie nemocnice,“ povedal Abel. Ako pokračoval, stretli sa aj s riaditeľom nemocnice, debatovali o problémoch v nej a naznačil aj pomoc zo strany mesta v budúcnosti.

Brezniansky parlament tak odvolal Emíliu Bučkovú z funkcie člena Správnej rady Nemocnice s poliklinikou. Následne sa hlasovalo za Demianov pozmeňujúci návrh. Ten však neprešiel. Z 18 prítomných bolo 7 poslancov za to, aby bola novou členkou správnej rady nemocnice Wolframová. Jeden poslanec bol proti a 10 sa zdržalo. Za Králika zahlasovalo 14 poslancov, dvaja sa zdržali a dvaja boli proti. Stal sa tak novým členom správnej rady breznianskej nemocnice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM