Katarína Oravská Správy

Kriminalita v Podbrezovej stúpa: Poriadok chcú zabezpečiť novým kamerovým systémom

V Podbrezovej v okrese Brezno v najbližšej dobe pribudne nový monitorovací kamerový systém. Z Programu prevencie kriminality ministerstva vnútra naň dostala 3 900 eur.

Ilustračný obrázok k článku Kriminalita v Podbrezovej stúpa: Poriadok chcú zabezpečiť novým kamerovým systémom
Zdroj: Dnes24.sk

Samotná obec sa na tomto projekte bude podieľať finančnou čiastkou 1 100 eur. „Z uvedenej sumy bude monitorovaný priestor pred obecným úradom a priestor pred Materskou školou na Kolkárni v Podbrezovej,“ uviedol starosta obce Ladislav Kardhordó. Dodal, že osadené budú štyri kamery.

Nachádzať sa budú v miestnej časti Podbrezová, ktorú tvoria Sládkovičova ulica a časť Kolkáreň a ktorá je podľa slov starostu najrizikovejšia z hľadiska páchania trestnej činnosti. Nakoľko okrem bytových domov sa v bezprostrednej blízkosti nachádzajú objekty ako materská škola, klub dôchodcov, ambulancie lekárov, potraviny, spomínaný obecný úrad či pohostinské zariadenia.

Starosta konkretizoval, že v zavedení kamerového systému vidia možnosť zabezpečenia dôslednejšieho poriadku v obci, ochrany svojich občanov pred vandalizmom a krádežami a tiež možnosť, ako prispieť k prevencii kriminality. Projekt má teda napomôcť a zlepšiť možnosti pri odhaľovaní páchateľov a zároveň ich odradiť od opakovaného páchania trestnej činnosti.

Kamerový systém ako prevencia

Kardhordó poukázal na stúpajúcu tendenciu trestnej činnosti a priestupkov na základe štatistických údajov z podkladov Obvodného oddelenia Policajného zboru Podbrezová za roky 2008 – 2012: „Z hľadiska zachovania bezpečnosti v obci je skutočná potreba zavedenia kamerového systému, ktorý bude vo veľkej miere napomáhať tak objasňovaniu príčin, ako aj ich predchádzaniu,“ dodal starosta. Z údajov vyplýva, že najčastejšou trestnou činnosťou je násilná, majetková, krádeže vlámaním a ekonomická. Z priestupkov sú najčastejšími tie proti majetku a občianskemu spolunažívaniu.

Doteraz sa v Podbrezovej realizoval len projekt vybudovania kamerového systému v areáli základnej školy, a to v roku 2010 so schválenou dotáciou 7 300 eur z výzvy vyhlásenej Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality. Do budúcnosti obec plánuje v druhej etape rozširovať budovanie kamerového systému do svojich ďalších miestnych častí. Podbrezová sa skladá zo šiestich miestnych častí, a to Vajskovej, Lopeja, Skalice, Podbrezovej, Štiavničky a Chvatimechu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM