Správy

Kritické miesta v Brezne: Železničiari si posvietia na nelegálne prechody!

Železnice Slovenskej republiky v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru pripravili na posledný novembrový deň preventívno-bezpečnostnú akciu pod názvom "Stihnem - Nestihnem“.

Ilustračný obrázok k článku Kritické miesta v Brezne: Železničiari si posvietia na nelegálne prechody!
Zdroj: TASR

Kontrola bude zameraná na nelegálne prechody cez železničnú trať, kadiaľ si občania všetkých vekových kategórii vrátane mládeže a detí skracujú cestu.

Nerešpektovaním všeobecného zákazu prechádzať cez železničnú trať mimo vyznačených a na to určených prechodov nielen porušujú zákon a dopúšťajú sa priestupku, ale predovšetkým vedome a nepochopiteľne riskujú svoj život.

Zrážka s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha je v závislosti od dĺžky a hmotnosti vlaku niekoľko sto metrov, znamená fatálny následok.

Neriskujte život!

ŽSR a Prezídium Policajného zboru vybrali v rámci celého Slovenska 85 miest a obcí, kde budú hliadky Policajného zboru v najfrekvento­vanejšom čase monitorovať pohyb osôb na miestach, kde to nie je dovolené a tiež 32 železničných priecestí, kde vodiči najčastejšie porušujú zákon o cestnej premávke, predovšetkým maximálnu povolenú rýchlosť 30 km/hod.

„Keďže cieľom akcie je predovšetkým vychovávať a upozorňovať na nepochopiteľný hazard so životom, výnimočne, len v tento jeden deň, budú previnilci namiesto pokuty dostávať informačný leták, v ktorom je podrobne a zrozumiteľne vysvetlené ako správne prechádzať cez železničné priecestie a kde a ako je dovolené prechádzať cez železničnú trať,“ informovala Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR.

Chodci na koľajniciach
5
Galéria
Zdroj: TASR

Stihnem – Nestihnem?

Radšej sa o to za žiadnych okolností nepokúšajte. Známe sú fatálne prípady, keď si ľudia „skracovali“ cestu a skrátili si tým život. Železničné priecestia a nelegálne prechody kontrolované počas akcie ,,Stihnem – Nestihnem“ budú kontrolovať aj v okrese Brezno.

Železničiari evidujú tieto miesta, kde dochádza k nelegálnym prechodom:

V úseku trate Brezno Halny – Brezno km 12,200 až 10,735 (občania idúci po koľaji, ktorí prechádzajú z miestnej časti do centra mesta Brezno od 09.00 h – 15.00 h).

ŽST Podbrezová najviac v čase 14.30 h.

V územnej pôsobnosti KR PZ v Banskej Bystrici sú tieto železničné priecestia:

  1. Zvolen mesto SP 1133, km 1,216,
  2. Sliač kúpele SP1138, km 6,705,
  3. Sliač kúpele SP1137, km 5,625,
  4. Sabová, Rimavská Sobota SP 1185 v km 8,942,
  5. Fiľakovská cesta, Lučenec SP 0498 v km 160,357,
  6. Zvolenská cesta, Lučenec SP 0500 v km 162,615
  7. Železničné priecestie č. SP 789 v mieste železničnej zastávky Žiar nad Hronom v kilometri 53,884, ktorá sa nachádza v areáli ZSNP Žiar nad Hronom.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM