Katarína Oravská Kultúra

Krst knihy Brezno v spomienkach: Najstarší príbeh obchodníckeho učňa má skoro 150 rokov

Včera bola v priestoroch Horehronského múzea v Brezne slávnostne uvedená do života publikácia „Brezno v spomienkach“. Kniha dokumentuje život v našom meste v priebehu 150 rokov. Pokrstili ju vodou z miestneho prameňa svätého Štefana.

Ilustračný obrázok k článku Krst knihy Brezno v spomienkach: Najstarší príbeh obchodníckeho učňa má skoro 150 rokov
Foto: Katarína Oravská

„Každý z nás pozná z rozprávania blízkych či priateľov nejaký príbeh, ktorý by mal určite zostať uchovaný v našej pamäti. V spolupráci s Horehronským múzeom sme sa preto rozhodli vyhlásiť verejný literárny projekt, v rámci ktorého by sme tieto zaujímavé príbehy zaznamenali,“ povedala iniciátorka projektu a poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Brezne Petra Dzurmanová.

Na jar tohto roka uverejnili výzvu v tlači na zasielanie spomienok na život v Brezne. Výsledkom je 60-stranová publikácia, v rámci ktorej 14 autorov z celého Slovenska popisuje život v Brezne v historickom rozpätí takmer 150 rokov.

Najstarší a najmladší

Najstarším je text z roku 1867. Zachytáva spomienku banskobystrického učňa Ondriša, ktorý prišiel do Brezna pracovať ako obchodnícky praktikant. Učeň popisuje život remeselníkov a obchodníkov na námestí ako aj v dnes už neexistujúcich štvrtiach Burgundia a Venezia.

Ďalšie príbehy hovoria o štátnej roľníckej škole fungujúcej na sklonku rakúsko-uhorskej monarchie, živote v meste počas prvej Československej republiky, druhej svetovej vojny a SNP, v povojnovom období a v šesťdesiatych rokoch. „Najmladším“ je text o žijúcej breznianskej legende, studničkárovi Štefanovi Libičovi.

Publikácia je doplnená o historické fotografie z rodinných archívov, z ktorých mnohé sú uverejnené vôbec po prvýkrát. Zaujímavosťou je tiež mapa všetkých 30 prameňov uja Libiča, nachádzajúcich sa v Brezne a okolí. Vodou z jedného z nich knihu zároveň aj pokrstili.

Editorky knihy sme sa opýtali, ktorý príbeh je jej najmilší. „Každý príbeh je pre mňa veľkou vzácnosťou a všetky ich poznám naspamäť. Viem presne, ktorý kedy vznikol, kedy som ho prvýkrát prečítala a automaticky sa mi s každým spájajú samotné stretnutia s autormi, ktoré sú samé o sebe nádherné príbehy. Ak to mám teda zhrnúť, najmilší je mi príbeh o vzniku tejto knižky,“ priblížila Dzurmanová. Knihe praje čo najväčší okruh čitateľov a nech sú príbehy v nej posolstvom pre budúce generácie.

Veľa mladších súrodencov

Krstnými rodičmi publikácie sa stali Ivica Krištofová a Ján Weiss z Horehronského múzea, ktorí zároveň aj stáli pri jej zrode.

„Spomienky na udalosti, zaniknuté miesta či ľudí nenávratne stratených nemusia byť vždy faktograficky presné. Sú však mimoriadne dôležité, lebo vytvárajú jedinečnú kolektívnu pamäť mesta,“ uviedla Krištofová.

Podľa slov Weissa spomienky sú to jediné, čo človeku zostane, keď mu je ťažko a dokážu ho udržať pri živote. Knihe zaželal v najbližšej dobe veľa mladších súrodencov.

Knižka bude od budúceho týždňa k dispozícii bezplatne v Turisticko-informačnej kancelárii mesta, Horehronskom múzeu, klube Bombura, Dennom centre Prameň, knižniciach a vo všetkých kníhkupectvách v meste.

Brezno v spomienkach
37
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM