Eliška Šándorová Samospráva

Kto získa ocenenia od nášho mesta? Návrhy môžete posielať aj vy!

Výročie oslobodenia nášho mesta na sklonku II. svetovej vojny sa už tradične spája s udeľovaním niekoľkých cien. Ktorá osoba či kolektív ich získajú?

Ilustračný obrázok k článku Kto získa ocenenia od nášho mesta? Návrhy môžete posielať aj vy!
32
Galéria
Foto: Katarína Oravská / Zdroj: Dnes24.sk

Historickou udalosťou Brezna je nepochybne dátum 31.január 1945, oslobodenie sovietskymi a rumunskými vojskami. Pri tejto príležitosti každoročne okrem pietneho aktu mesto organizuje aj slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom primátor mesta odovzdá ocenenia výrazným osobnostiam za ich vynikajúce tvorivé výsledky, rozvoj a zveľaďovanie mesta, či šírenie jeho dobrého mena doma i v zahraničí.

Brezno zverejnilo na svojom webovom sídle výzvu na predkladanie návrhov na ocenenia za rok 2017. V minulosti získali čestné občianstvo nášho mesta spisovateľ Ladislav Ťažký, kozmonaut Ivan Bella, herec Ladislav Chudík či modelka Adriana Sklenaříková.

Návrhy posielajte do 20. októbra

Svoje návrhy, kto by mal byť ocenený, môžete mestu doručiť osobne na mestskom úrade, poštou alebo mailom. Stihnúť to však musíte do 20. októbra 2017. Návrh musí okrem základných údajov o osobe, ktorá má byť podľa vás ocenená, obsahovať aj podrobné zdôvodnenie, prečo ju navrhujete oceniť.

K návrhom sa vyjadruje primátor mesta a poslanci mestského zastupiteľstva. O udelení ocenenia Čestný občan mesta Brezna a Cena mesta Brezna rozhodujú poslanci a o udelení ocenenia Cena primátora mesta Brezna rozhoduje primátor.

Osobnosti mesta si prebrali ocenenia
32
Galéria
Foto: Katarína Oravská

Cenu mesta je možné udeliť aj opakovane

Cenu mesta Brezna je možné udeliť nielen jednotlivcom, ale aj kolektívom, inštitúciám a právnickým osobám pri ich významných jubileách a výročiach. Táto cena za udeľuje za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejno-prospešnej činnosti, za činnosť osôb, ktoré sa významným spôsobom pričinili o hospodársky, kultúrny a športový rozvoj mesta, jeho propagáciu doma i v zahraničí, za činnosť osôb pri záchrane ľudských životov a majetku mesta a jeho občanov.

Cena mesta sa môže udeliť aj opakovane tej istej osobe, najskôr však po uplynutí 5 rokov od predchádzajúceho ocenenia. Výnimočne sa môže udeliť jednotlivcovi i po jeho smrti, čiže in memoriam.

V minulosti ju získali napríklad spisovateľ František Kreutz, Folklórny súbor Mostár, Dychový orchester mesta Brezna, Divadelný súbor Jána Chalupku, generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták či karikaturista Peter Zifčák.

Cena primátora za nezištnú pomoc formou darovania krvi

Cena primátora mesta Brezna sa udeľuje osobám, jednotlivcom, kolektívom, skupinám osôb, inštitúciám a právnickým osobám, a to aj pri ich významných jubileách a výročiach, za úspešnú a záslužnú činnosť v prospech mesta. O jej udelení rozhoduje výlučne primátor mesta.

Cenu primátora získali aj Radko Dubéci – držiteľ Janského plakety za 80-násobné darcovstvo krvi, kolektív Hotelovej akadémie v Brezne, country skupina Vodopád či reprezentantka v športovej disciplíne Bodyfitnes Monika Fašková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM