Katarína Oravská Správy

Lesníci chcú z bývalej kolkárne spraviť školu: Bola by prvá na Slovenku

Breznianske lesy sa zo zaujímavou myšlienkou pohrávajú už niekoľko rokov. Teraz je tu reálna šanca na jej zrealizovanie. Financovaná by bola z prostriedkov EÚ. Lesná škola v Brezne by bola pritom prvá na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci chcú z bývalej kolkárne spraviť školu: Bola by prvá na Slovenku
Foto: Katarína Oravská

Bývalá kolkáreň v Brezne by sa za pár rokov mohla zmeniť na lesnú školu – prvú na Slovensku. Kolkáreň kúpili breznianske lesy od mesta ešte v roku 2009 za 3319 eur. Zámer na obnovu areálu je podľa riaditeľa Lesov mesta Brezno Milana Dolňana možné realizovať v súčasnom programovacom období v rámci Programu rozvoja vidieka. Lesníci praktizujú lesnú pedagogiku dlhodobo. Pri tomto projekte sa inšpirovali Viedňou, ale aj Maďarskom a Poľskom. Myšlienka to pritom nie je nová.

„Zatiaľ máme na zámer vypracovanú jednu štúdiu z roku 2009, ktorú budeme prispôsobovať zneniu výzvy na EÚ projekt, z čoho výstavbu budovy kancelárií, lesnej školy a areálu chceme financovať,“ povedal Dolňan.

Predpokladaný termín výzvy je jún tohto roku. Podopratrenia výzvy sú pritom zamerané práve aj na vytváranie podmienok na rekreačné a relaxačné aktivity, vrátane poskytovania vzdelávania a lesnej pedagogiky.

„Cieľová skupina sú deti, mládež, ale tiež seniori, prípadne občania so zníženou schopnosťou pohybu. Máme zámer vybudovať zázemie pre rôzne možnosti aktivít naším spoluobčanom, rodinám s deťmi, miniamfiteáter – kultúrne, športové aktivity, vystúpenia, premietanie a pod.,“ opísal riaditeľ breznianskych le­sov.

Ako Dolňan dodal, náklad podľa štúdie nie je vysoký, no výšku potrebných financií zverejnia až po spracovaní projektu a vypracovaní kalkulácie.

Lesníci chcú z bývalej kolkárne spraviť školu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM