Katarína Oravská Rôzne

Leto láka mladých k svadbám: Viac ako 40 párov si u nás v tomto roku povedalo svoje áno

Leto je oddávna najobľúbenejším ročným obdobím na realizáciu jedného z najvýznamnejších dní v živote, ktorého predstavu si mnohí vysnívajú už v útlom detstve – deň svojej svadby.

V Brezne vás oddajú počas dvoch sobôt v mesiaci. „Uzavretie manželstva v našom meste je podmienené uznesením Mestského zastupiteľstva v Brezne, ktoré určilo na vykonávanie obradov 1. a 3. sobotu v mesiaci,“ povedala nám Dana Kmeťová, vedúca kancelárie primátora.

Ak sú snúbenci spečatiť svoj zväzok v inom termíne, musia uhradiť správny poplatok stanovený zákonom. „Bývajú aj požiadavky na uzavretie manželstva v hociktorý deň v týždni, čo v minulosti nebývalo zvykom,“ uviedla Kmeťová.

Konzervatívni Brezňania

„Doposiaľ (údaj k 2. 8. – pozn. red.) bolo v tomto roku uzavretých 46 manželstiev. Najviac v mesiacoch máj, jún, júl,“ priblížila Kmeťová. S nezvyčajnými či extrémnymi požiadavkami sa často na breznianskej matrike nestretávajú, keďže v zmysle zákona musia byť splnené určité podmienky.

V prvom polroku nezaznamenalo mesto žiadnu požiadavku na uzavretie manželstva mimo sobášnej miestnosti. „Ak takáto požiadavka zo strany snúbencov je, vyhovuje sa jej v prípade, že si zvolia na uzavretie manželstva vhodné a dôstojné miesto,“ doplnila Kmeťová.

Čítajte viac: Láska a aj jej smutný koniec: Za rok sme v Brezne zažili 274 svadieb a 134 rozvodov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM