Katarína Oravská Krimi

Ľudia majú strach: Premnožené medvede sa pohybujú v blízkosti Čierneho Balogu

Často počúvame správy o tom, ako sa medvede dostali do blízkosti ľudských obydlí. Podľa obyvateľov zato môže aj prikrmovanie malej a veľkej lesnej zveri v zimnom období.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia majú strach: Premnožené medvede sa pohybujú v blízkosti Čierneho Balogu
Zdroj: TASR

Prečo sa zver prikrmuje?

Prikrmovanie lesnej zveri poľovníkmi má svoje racionálne a opodstatnené dôvody. „Zver sa prikrmuje v zimnom období v čase, keď je väčšie množstvo snehu. Vtedy je zver oslabená nedostatkom potravy a v extrémnych prípadoch hrozí jej uhynutie, prípadne vo zvýšenej miere okusuje kôru najmä z mladých stromov, čo spôsobuje lesníkom veľké škody,“ povedal Vlastimil Rezek, hovorca podniku Lesy SR. Podľa chatárov z oblasti Križnô pri Čiernom Balogu spôsobilo takého prikrmovanie lesných zvierat v blízkosti chatovej osady nebezpečné stretnutia ľudí s medveďmi. Informoval o tom portál Čas.sk.

Pohybu medveďov v blízkosti našich obydlí sa zabrániť nedá

Ľudia sa zákonite boja o svoje životy a majetok. Zima však bola dlhá a neprikrmovanie zvierat by znamenalo ich smrť. Podľa portálu Čas.sk nebolo v danej oblasti zámerom poľovníkov prikrmovať medvede. Kŕmidlá boli primárne zriadené pre jeleniu a diviačiu zver. Pohybu medveďov v blízkosti obývaných oblastí sa podľa poľovníkov zabrániť nedá. „Prikrmuje sa v miestach mimo osídlených oblastí a iba poľovná zver, to znamená najmä jelenia, srnčia. V žiadnom prípade sa neprikrmujú medvede. Výnimkou môže byť sčítavanie medveďov, ktoré organizovala koncom apríla Štátna ochrana prírody v oblasti Poľany. V tejto oblasti sú podľa názorov poľovníkov medvede silne premnožené a pohybujú sa v blízkosti Čierneho Balogu pravidelne aj bez vnadenia,“ uviedol Rezek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM