Katarína Oravská Samospráva

Ľudia sa sťažujú, poslanci stále hľadajú riešenie: Čo bude so známym tankodrómom, či kúpaliskom na Hradbách? :)

Mestskí poslanci opäť raz riešili plochu využívanú na parkovanie na ulici Hradby. Hoci to nie je originál parkovisko, poslanci ho chcú udržať pre tento účel v chode. Problémom sú neustále sa tvoriace jamy, v ktorých sa drží voda. Ako rozhodli?

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa sťažujú, poslanci stále hľadajú riešenie: Čo bude so známym tankodrómom, či kúpaliskom na Hradbách? :)
Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci odsúhlasili pravidelnú údržbu plochy na ulici Hradby, ktorá je využívaná na parkovanie. Návrh predložil mestský poslanec Miroslav Fašang. Ten na problematiku “tankodrómu“ poukázal ešte ako občiansky aktivista v júli minulého roka. Jamy naplnené vodou mi pripomenuli plážové kúpalisko. Na jeho originálnej fotke sa ľudia pučili smiechom.

Pôvodne záhrady

Ako povedal Fašang, návrh podal na základe značných podnetov od občanov. Ako dodal toto riešenie je len dočasné, do doby, kým sa komplexne nevyrieši úprava predmetného priestoru.

„Pozemok je občanmi mesta využívaný na parkovanie. Z dôvodu zlého odvodnenia a značného pohybu áut sa pozemku tvoria jamy, ktoré bránia jeho riadnemu užívaniu. Z dôvodu zvýšenia možnosti parkovania v centre mesta je nevyhnutné, aby bol priestor udržiavaný,“ myslí si Fašang.

Pozemky na ulici Hradby boli pôvodne záhrady rodinných domov, ktoré niekto premenil na spevnenú plochu. Nikdy teda nešlo o regulárne parkovisko. Ešte v júni 2013 bývalé zastupiteľstvo rozhodlo o nadbytočnosti týchto mestských pozemkov. Ponúknuté boli na prenájom za účelom výstavby nového parkoviska. „Ani v opakovanej súťaži sa nenašiel nájomca, ktorý bol schopný a ochotný akceptovať podmienky prenájmu. Následne poslanci zrušili uznesenie o nadbytočnosti pozemkov,“ uviedla ešte v minulom roku vtedajšia vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová.

Podľa prijatého uznesenia majú pravidelnú údržbu (štrkovanie, planírovanie) na pozemku na ulici Hradby vykonávať Technické služby Brezno minimálne 1 x za 2 mesiace. Ako potvrdil ich riaditeľ Tomáš Gaboň, robili tak viackrát aj v minulosti. Netrúfol si však odhadnúť, koľko to bude stáť.

Bezodná jama

Komplexnejšia úprava parkoviska prebehla začiatkom novembra 2014. Nevyhnutné terénne úpravy obstaralo mesto za 4300 eur. Vykonala ich súkromná breznianska firma. „Keďže Technické služby nedisponovalo ťažkou technikou, ktorá bola potrebná, keďže jamy boli už veľké, muselo sa to objednať a zaplatiť,“ uviedol na margo týchto prác na ostatnom mestskom zastupiteľstve terajší brezniansky poslanec a vtedajší primátor Jaroslav Demian.

Podľa mestskej poslankyne Márie Majerčíkovej, toto nie je riešenie do budúcna. „To je ako bezodná jama. Stále tam budeme sypať peniaze a nie je to dobre vyriešené,“ myslí si Majerčíková.

Ako povedal viceprimátor Ján Králik, plochu je potrebné za minimálne finančné náklady udržiavať v stave, aby ju mohli obyvatelia a návštevníci mesta využívať. „Vzhľadom na to, že finančné zdroje na to v súčasnej dobe nemáme, dohodnime sa, aby do doby, kým sa navrhne definitívne riešenie, vykonávali pravidelné údržbu Technické služby, aby bola plocha užívaniaschopná,“ uviedol Králik. Ako upozornil, potrebné je z tade dostať preč vodu, a teda plochu vyspádovať.

Návrh podporili všetci zo 17 prítomných poslancov.

Video z úprav pozemku na ulici Hradby v novembri 2014.

Foto: Archív M. Fašanga

Tankodróm opäť na pretrase
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM