Katarína Oravská Správy

Ľuďom smrdelo hnojivo pri jeho vození do nádrží, teraz ho dávajú do pôdy: Zaberie petícia?

Prebieha aplikácia hnojiva, na ktorého neznesiteľný smrad sa sťažovali obyvatelia. Prvotný smrad vznikol pri jeho navážaní do nádrží. Ľudia dokonca spísali petíciu.

Ilustračný obrázok k článku Ľuďom smrdelo hnojivo pri jeho vození do nádrží, teraz ho dávajú do pôdy: Zaberie petícia?
Zdroj: TASR

Na poľnohospodárskych pozemkoch v Podkoreňovej a Rohoznej aplikujú do pôdy hnojivo Nitrosulf. Ako uvádza stránka mesta aplikácia začala vo štvrtok o 7:30 a potrvá do piatka.

„Vzhľadom na to, že pri hnojení tohto typu sa môže vyskytnúť zvýšený zápach, ktorý je jeho prirodzeným sprievodným javom, Poľnohospodárske družstvo Ďumbier prosí obyvateľov o toleranciu,“ informuje Mestský úrad Brezno.

Sťažnosti ľudí

Ide o hnojivo, kvôli ktorého zápachu obyvatelia spísali až petíciu. Mesto sa ňou bude zaoberať na najbližšom mestskom zastupiteľstve. Podľa slov obyvateľov sa v neznesiteľnom smrade, keď hnojivo navážali do nádrží na Podkoreňovej, nedalo existovať.

„Nám to smrdí, tu sa nedá existovať. Keď to vyvezú a nič sa s tým nerobí, nevyvetráte,“ posťažovala sa obyvateľka Podkoreňovej na verejnej diskusii k tejto téme. „Ľudia mi utekajú z obchodu, pýtajú sa či mám upchatý septik,“ pridal sa dotknutý obchodník. „Keď ide cisterna s benzínom po ceste, neviete o tom, keď ide cisterna s hnojivom štyri hodiny nemôžete tadiaľ ani prejsť,“ povedal ďalší Brezňan.

Pokazené vajcia

Hnojivo sa pri aplikácii rovno zapracováva do pôdy, aby sa zabránilo zápachu. Predseda PD Ďumbier Peter Lukáč prisľúbil, že hnojivo budú aplikovať 24 hodín denne, aby bola doba aplikácie, čo najkratšia. Pripomenul tiež, že hnojivo sa aplikovalo už minulý rok a nebolo podľa neho na druhý deň cítiť „absolútne žiadny zápach.“

Ako povedala Zuzana Mandryšová, zástupkyňa firmy Soepenberg, od ktorej hnojivo družstvo kúpilo, dané hnojivo je na trhu 5–6 rokov a bežne sa používa na západnom Slovensku.

„Zatiaľ sme s ním, čo sa týka úrodnosti a spokojnosti farmárov nemali problém. Jeho negatívny efekt je ten, že má špecifický zápach. Smrdí sírou či pokazenými vajcami,“ uviedla Mandryšová.

Podľa dohody s Ústrednym kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP), sa má aplikácia obmedziť v blízkosti ľudských obydlí a zároveň bude monitorovaná.

Čítajte viac:

Pobúrení obyvatelia Podkoreňovej nahlas prehovorili: V tomto smrade sa nedá existovať!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM