Katarína Oravská Samospráva

Ľudovít Kaník pod paľbou mestských poslancov Brezna: Prečo mu neležali problémy Horehronia na srdci už skôr?

Poslanec národnej rady Ľurovít Kaník sa v poslednej dobe zúčastnil niekoľkých obecných a mestských zastupiteľstiev v našom kraji. Neobišiel ani Brezno. Podľa viacerých mestských poslancov Brezna si robí skrytú kampaň. Kandiduje totiž na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Ľudovít Kaník pod paľbou mestských poslancov Brezna: Prečo mu neležali problémy Horehronia na srdci už skôr?
Foto: Katarína Oravská

O vystúpení poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka na pôde nášho mesta sme vás už informovali v článku Podľa Ľudovíta Kaníka treba zahodiť stranícke tričká: Riešenie najväčších problémov máme vraj v rukách. Po Kaníkovom úvodnom prejave nasledovali otázky poslancov mestské zastupiteľstva.

Obchvat mesta Brezna

Mestský poslanec Dušan Švantner otvoril tému obchvatu Brezna. „Obchvat mesta Brezna bol pripravený tak, že ho bolo treba len dotiahnuť ďalej. Prišli ste do vlády vy a obchvat mesta ste zabrzdili,“ povedal Švantner Kaníkovi. Skôr ako sa vyjadril Kaník, však reagoval mestský poslanec Ján Králik. Podľa neho nebol projekt obchvatu finančne podporený a neboli vysporiadané pozemky. Preto sa pripravil druhý variant. Predtým podľa jeho slov mala stáť tá istá etapa z bodu A do bodu B zhruba 60 miliónov eur a teraz okolo 20 miliónov eur. „Cesty sú dôležité a stranícky si to prehadzovať by nebolo múdre,“ myslí si Kaník. Podľa neho treba hľadať efektívne riešenia stavby a neriadiť sa heslami typu z cudzieho krv netečie alebo nech to stojí, čo to stojí. „Ja verím, že obchvat bude rýchlo rozbehnutý a určite urobím všetko preto,“ vyjadril sa Kaník.

Prečo až teraz?

Poslanec mestského zastupiteľstva Jozef Tokár sa Kaníka spýtal na rovinu, prečo mu problémy Horehronia neležali na srdci aj v predchádzajúcom volebnom období, ale až teraz, keď sa blížia voľby do VÚC. Podľa poslanca NR SR mu ležia problémy Banskobystrického kraja na srdci stále, pretože je Stredoslovák. „Ja som sa narodil v Hnúšti, vyrástol som tam, vyštudoval strednú školu a teraz žijem v Banskej Štiavnici. Vždy, podľa toho, čo som robil a kde som bol, som sa snažil prispieť k tomu, aby sa nám tu žilo lepšie,“ povedal Kaník. Svoje slová podložil aj príkladom. Bol jedným z tých, ktorí presvedčili vládu v roku 2004 o tom, že posunutie začiatku výstavby R1 do Banskej Bystrice o 3 roky, by bola veľká chyba.

Večná téma – rómska problematika

Viacerých poslancov vrátene primátora zaujímalo riešenie rómskej problematiky v našom regióne. Celú situáciu podľa Kaníkových slov charakterizuje okrídlená príhoda: prišiel dlhodobo alebo systematicky nezamestnaný na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a spýtal sa koľko mám mať detí, aby som mal príjem 25 tisíc? „Ak nevyriešime rómsku problematiku, tak nás to prevalcuje. Sedíme na súdku s pušným prachom,“ myslí si poslanec NR SR. Kaník ako minister práce sociálnych vecí a rodiny podľa jeho slov prekopal tento systém. Platilo, že tí ktorí pracovali aj keď za nízku mzdu, sa mali lepšie ako tí, ktorí poberali len sociálne dávky. „Zaviedli sme systém – nemáš prácu, ale máš zdravé ruky, tak musíš odviesť niečo pre komunitu, kde žiješ. Keď sme to zaviedli, začala klesať pôrodnosť, pretože zmizol ekonomický motív rozširovať rodinu,“ uviedol Kaník. Podľa neho v súčasnosti rodia 14-ročné dievčatá, aby získali príspevky a prerodili sa až k dôchodku. Pokiaľ sa totiž žena stará o dieťa, ráta sa jej to do dôchodku ako keby zarábala 60 % priemernej mzdy. Kaník tiež navrhuje v priestupkovom zákone, aby si ľudia mohli pokuty odpracovať. Priestupková imunita maloletých by sa mala podľa neho preniesť na rodičov. „Doma by si so synátorom spravili poriadok alebo by sa aspoň pokúsili, lebo kto iný má niesť zodpovednosť, ak nie rodičia,“ pýta sa Kaník. Podľa Demiana však treba situáciu riešiť komplexne. Zaoberať sa treba otázkami vzdelania, zamestnania a bývania pre neprispôsobivých občanov. „Peniaze sú najlepším nástrojom ako prinútiť bez násilia človeka k tomu, aby sa správal, ako spoločnosť od neho očakáva,“ uviedol poslanec NR SR.

Ako dotiahnuť investorov do Brezna

Primátor Brezna Jaroslav Demian sa spýtal poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka, ako sem prilákať investorov a v čom vidí dôvod, prečo neprichádzajú do Brezna. „Neexistuje žiaden recept na to, že šmahneme čarovným prútikom a bude to. To musí byť systematická práca, ktorá k tomu povedie,“ podotkol Kaník. Treba mať vysporiadné majetky. „Bez pripraveného územia sa nedá čakať, keď máme minimum investorov, že práve tu budú prekonávať problémy,“ povedal Kaník. Kľúčom je podľa neho byť pripravený. Za najväčší problém Horehronia považuje cestu a dostupnosť lokality. Na druhej strane priznáva, že aj keby sme mali cesty zo zlata a pripravené územie, ale nebudeme atraktívni z hľadiska daní či zákonníka práce, nebudeme úspešní.

Článok o tom, prečo by si ľudia podľa Ľudovíta Kaníka mali za župana zvoliť práve jeho, vám prinesieme už čoskoro.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM