Katarína Oravská Samospráva

Ľudovít Kaník: Z Bruselu sa župa riadiť nedá

Poslanec národnej rady Ľudovít Kaník pred časom oznámil svoju kandidatúru na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. V poslednej dobe sa zúčastnil niekoľkých obecných či mestských zastupiteľstiev v našom kraji. Neobišiel ani Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Ľudovít Kaník: Z Bruselu sa župa riadiť nedá
Zdroj: TASR

Hoci podľa Kaníka si ešte nerobí kampaň na predsedu VÚC, mnohí mestskí poslanci považovali jeho vystúpenie na pôde breznianskeho zastupiteľstva práve za skrytú kampaň. Prečítajte si, čo vyčíta Kaník súčasnému predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimírovi Maňkovi.

Župan musí byť aktívny

V rámci diskusie mestských poslancov Brezna s poslancom NR SR Ľudovítom Kaníkom sa preberalo niekoľko zaujímavých tém. Mestský poslanec Dušan Švantner bol napríklad zvedavý, prečo by sa volič mal rozhodnúť pre Kaníka a nie pre súčasného predsedu VÚC Vladimíra Maňku. „Župan musí byť aktívny. Musí po celom svete hľadať investorov,“ povedal Kaník. Podľa jeho názoru sa župy zamerali viac na prenesený výkon štátnej správy. „Z Bruselu sa, žiaľ, župa riadiť nedá. To nemôže fungovať tak, že príde župan a nájde si štós papierov, ktoré pripravili úradníci a nevie o nich skoro nič. Popodpisuje ich, ukáže sa na dvoch – troch spoločenských akciách a odmoderuje zastupiteľstvo,“ doplnil kandidát na župana. Na druhej strane je podľa neho dôležité spojenie župa – parlament. Pretože zákony, podľa ktorých funguje aj samosprávny kraj, sa schvaľujú v Bratislave.

Nevyužitý potenciál cestovného ruchu

Veľké rezervy vidí Ľudovít Kaník v cestovnom ruchu. Túto tému nastolil, hoci podľa jeho slov ju radšej nespomína. Podľa neho sme si totiž zvykli, že každý o tom hovorí, ale málokto niečo konkrétne aj urobí. „Máme obrovské možnosti v kultúrnej a prírodnej oblasti. Sme obdarení, ako jeden z mála krajov, aj termálnymi vodami, aj horami, na juhu krásnymi vinicami a obrovskými možnosťami cykloturistiky,“ myslí si Kaník. Kandidát na predsedu nášho kraja kritizoval súčasného župana za to, že stále váha nad založením organizácie na podporu cestovného ruchu. Ďalšie odloženie jej založenia na budúci rok považuje za chybu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM