Eliška Šándorová Rôzne

Malé Brezňanky s netradičným menom! Nový rebríček mien novorodencov, ktoré dávali rodičia

Mužské meno Tomáš nie je iba na čele mesta Brezno, ale úspešne vedie aj v novom rebríčku TOP mien, ktoré dávali rodičia deťom v minulom roku. Prekvapenie je u dievčat!

Ilustračný obrázok k článku Malé Brezňanky s netradičným menom! Nový rebríček mien novorodencov, ktoré dávali rodičia
Zdroj: TASR

K novému roku patrí aj každoročná sumarizácia matričných údajov. Nás zaujímalo aké netradičné mená dávali rodičia svojim bábätkám v Brezne. Úplnou novinkou, ktorá sa dostala do vedenia rebríčka, je krstné meno malých Brezňaniek.

Malé Noemy

„Za rok 2017 sa narodilo v okrese Brezno 510 detí. Najčastejším dievčenským menom bola Noema, u chlapcov Tomáš,“ uviedla Petra Dzurmanová, zástupkyňa primátora Mesta Brezno.

TOP 5 dievčenských mien: Noema,Viktória, Sofia, Karolína, Emma. U chlapcov vedú: Tomáš, Samuel, Matúš, Michal, Patrik.

Počet živonarodených detí v roku 2016 bol 566, čiže vlani došlo k miernemu poklesu. V uplynulých dvoch rokoch okrem klasických mien to boli aj mená ako Domir, Emir, Brooklyn, Fabián, Tymon, Crispin, či Severín. Aj niektoré z dievčat si len ťažšie vo svojom okolí nájdu menovkyňu.

Aj exotika

Lilly, Juliana, Frančeska, Viola, Amelie, Nadia, ale aj Mia, alebo Tamia boli mená, ktoré dali mamičky svojim bábätkám v roku 2015 v breznianskej pôrodnici.

Rebríčku mien, ktoré si rodičia pre svoje ratolesti vyberali najčastejšie v roku 2014, kraľovali Michaela, Viktória a Sofia. Medzi chlapcami to boli Miškovia, v obľube tiež Adam či Martin.

Na matrike v roku 2014 pribudlo aj niekoľko zaujímavých mien: Egon, Timon, Noel, Palko, Lukrécia, Norma, Besa, Terry a Elise.

V roku 2013 bolo na tunajšom matričnom úrade zapísaných niekoľko mien s cudzím pôvodom, napr. Amia, Vivien, Lejla, Niko, Amélia, Karmen, Jenifer. Vyskytlo sa aj biblické meno – Emanuel a objavili sa tiež mená ruského pôvodu Zoja či Timur.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM