Eliška Šándorová Správy

Marec, mesiac knihy: Mestská knižnica v Brezne ponúka pestrý program

S mesiacom marec sa neodmysliteľne spája kniha. Ako však zhodnotili v breznianskej knižnici, napriek tomu, že robia čoraz viac podujatí pre školy, detských čitateľov nepribúda.

Ilustračný obrázok k článku Marec, mesiac knihy: Mestská knižnica v Brezne ponúka pestrý program
Zdroj: TASR

Mestská knižnica je otvorená pre každého, kto chce rozvíjať svoju myseľ. Čitatelia majú možnosť prístupu k informáciám počas celého roka, no hlavne v marci aktivizujú svoju činnosť.

Tak je tomu aj v breznianskej, kde pre deti pripravili zážitkové čítania o Jánošíkovi, rozprávkové dopoludnia venované Pavlovi Dobšinskému, autorské čítanie so slovenskou spisovateľkou pre deti Kristínou Baluchovou.

Inscenované čítanie

„V spolupráci s neziskovou organizáciou Čítajme s Osmijankom pripravujeme inscenované čítanie bábkoherečkou Barborou Krajč Zamiškovou a Deň ľudovej rozprávky v spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej,“ uviedla knihovníčka Monika Bačová.

Podľa jej slov, napriek tomu, že mestská knižnica robí čoraz viac podujatí pre školy, je nízky záujem detí stať sa čitateľmi. „Ich prvotné nadšenie rýchlo opadá a číta ich čoraz menej. Niektorí rodičia doslova nútia svoje deti, aby čítali.“

FOTO: Ruku na srdce, boli ste už v breznianskej knižnici?
8
Galéria

Požičať si môžete z osemdesiatky nových knižných titulov

V mestskej knižnici, ktorá poskytuje služby celej spádovej oblasti Breznianskeho okresu, k 31. decembru 2017 evidovali 938 čitateľov, z toho 152 študentov, 375 dospelých, 218 detí a 193 seniorov.

Detskí čitatelia si najradšej požičiavajú detské detektívne príbehy, v ktorých sa môžu pomocou lupy podieľať na riešení prípadu.

Obľúbené sú tiež Príbehy odvážneho bojka, upírske a mysteriózne príbehy, Grázlik Gabo, knihy Gabriely Futovej, u najmenších samozrejme rozprávky. Dospelí najviac čítajú kriminálne a romantické romány.

V mestskej knižnici evidujú 63 313 zväzkov kníh, pričom v marci si čitatelia môžu vybrať z pestrej ponuky, a to osemdesiatky nových knižných titulov.

„Treba však dodať, že priestory knižnice by bolo dobré zatraktívniť, zmodernizovať, aby sa v nich čitatelia cítili príjemne. Naše knižné novinky, besedy, kolektívne podujatia, súťaže a všetky aktivity, zverejňujeme aj na našej oficiálnej FB stránke Mestská knižnica,“ uzavrela Monika Bačová.

Zdroj: Mesto Brezno, Ilustračné foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM