Katarína Oravská Rôzne

Mesto chce, aby bolo čítanie opäť v móde: Z rozpočtu vyčlenilo 2-tisíc eur na nové knihy

Marec je mesiacom knihy, čo asi netreba nikomu pripomínať. Breznianska radnica sa rozhodla podporiť čítanie. Medzi žiakov našich základných škôl prišiel samotný primátor aj so svojou zástupkyňou, aby im čítali. Mesto zároveň vyčlenilo z rozpočtu balík peňazí na nové knihy pre mestskú knižnicu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce, aby bolo čítanie opäť v móde: Z rozpočtu vyčlenilo 2-tisíc eur na nové knihy
Zdroj: Dnes24.sk

S cieľom podporiť záujem o knihy, navštívili brezniansky primátor Tomáš Abel so svojou zástupkyňou Petrou Dzurmanovou žiakov prvého stupňa breznianskych základných škôl. Zavítali teda na základnú školu na Mazorníkove, ZŠ Pionierka 2 aj na ZŠ Karola Rapoša, aby v nich deťom čítali knihy a rozprávali sa s nimi o dôležitosti čítania. Vedenie mesta čítalo deťom príbehy o putovaní škriatka Fíha, ale tiež povesť o kováčovi Bomburovi či veselé príbehy o Kocúrkovčanoch a ich starostovi.

„Som úprimne rád, že v našom meste pretrváva tradícia záujmu o čítanie. Vďaka za to patrí nielen rodičom, ktorí k tomu vedú svoje ratolesti, ale aj našim pedagógom,“ povedal Abel.

Učitelia všetkých troch mestských škôl dlhodobo budujú vlastné školské knižnice, v ktorých rozvíjajú v deťoch čitateľskú gramotnosť. Navštevujú však aj početné podujatia organizované mestskou knižnicou.

Na Horehroní je v súčasnosti 26 obecných knižníc. Tri z nich sú profesionalizované – Brezno, Čierny Balog a Valaská. Viacero v posledných rokoch zaniklo, ako napr. v Osrblí, Závadke nad Hronom, Vaľkovni či Jarabej. Brezninaska samospráva vyčlenila v tomto roku na doplnenie knižničného fondu v mestskej knižnici 2-tisíc eur. Ku koncu minulého roka knižný fond breznianskej knižnice obsahoval 62 162 zväzkov kníh. V minulom roku pribudlo vďaka darom 138 kníh v hodnote 737 eur.

„Je dôležité, aby čítanie bolo medzi deťmi vnímané ako činnosť, ktorá je „in“. Verím, že aj s pomocou našej mestskej knižnice tomu dopomôžeme,“ dodala v tejto súvislosti viceprimátorka Dzurmanová.

Foto: MsÚ Brezno

Vedenie mesta čítalo žiačikom základných škôl
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM