Správy Samospráva

Mestské lesy zainvestovali, majú vlastný expedičný sklad s drevom

Lesy mesta Brezno (LMB) v tomto roku zainvestovali a vybudovali vlastný expedičný sklad v Rohoznej. To má v konečnom dôsledku pomôcť jeho transparentnému predaju.

Ilustračný obrázok k článku Mestské lesy zainvestovali, majú vlastný expedičný sklad s drevom
Zdroj: TASR

Vlastný expedičný sklad vybudovali v Rohoznej, v bývalom vojenskom areáli strelnice, kde uskladňujú, manipulujú a odkiaľ odvážajú vyťažené drevo.

„Na sklad sa vozí z lesa vyťažená drevná hmota v dĺžkach a následne sa manipuluje, zatrieďuje a expeduje odberateľom,“ konštatoval riaditeľ LMB Ján Lukáč.

Kontrola nad drevom

Pracujú tam traja vodiči, dvaja manipulanti – pilčíci, dvaja strojníci, ktorí obsluhujú čelné nakladače a dvaja zamestnanci, ktorí majú na starosti príjem, expedíciu dreva a kontrolu jeho kvality.

Do vybudovania skladu, ako aj nového systému zvozu a odvozu dreva, mestská spoločnosť investovala takmer 400-tisíc eur.

„Nezanedbateľným benefitom je, že sme získali oveľa väčšiu kontrolu nad tokom drevnej hmoty, jej správnym zatrieďovaním a zhodnotením. Výrazne sa zjednodušil systém predaja, nakoľko sa sústreďuje na jednom mieste a oveľa ľahšie expeduje,“ zdôraznil Lukáč.

Nakúpili autá

Podľa neho situácia na trhu s drevom je v súčasnosti priaznivá. „Zintenzívnili sme prácu s dlhodobými odberateľmi a podarilo sa nám zazmluvniť nových partnerov. V platnosti je nový cenník, v ktorom sme upravili ceny smerom nahor,“ poznamenal šéf mestských lesov. LMB v tomto roku investovali aj do nákupu zánovnej lesnej techniky.

„Kúpili sme dva čelné nakladače a tri nákladné autá s hydraulickou rukou a prívesom, čím sme sa stali úplne sebestační, čo sa týka zvozu dreva z lesa. V minulosti sa tieto práce vykonávali dodávateľsky,“ uviedol Lukáč.

Investíciu do strojového vybavenia financovali výlučne z vlastných zdrojov, a teda z tohtoročných tržieb. „Okrem nádrže na 10-tisíc litrov nafty sme všetky stroje kupovali používané, pričom návratnosť investície je kalkulovaná na druhú polovicu budúceho roka,“ dodal riaditeľ LMB.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM