Katarína Oravská Samospráva

Mestskí poslanci rozhodli o výške svojich odmien: Demian tvrdo proti!

Mestskí poslanci na ostatnom zasadnutí breznianskeho parlamentu rozhodli aj o výške svojich odmien. Prečítajte si, na koľko ohodnotili svoju službu pre naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci rozhodli o výške svojich odmien: Demian tvrdo proti!
Foto: Katarína Oravská

Na prvom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa rozhodovalo aj o odmenách pre samotných poslancov. Oproti predošlému obdobiu došlo k zmenám.

Motivačný systém

„Z pracovných rokovaní s poslancami vzišlo, že odmena sa bude skladať z dvoch zložiek. Jednu časť bude tvoriť paušálna odmena vo výške 70 eur mesačne za plnenie úloh poslancovi a druhú časť bude tvoriť odmena vo výške 70 eur mesačne za účasť poslancovi na zasadnutí mestského zastupiteľstva,“ uviedol brezniansky primátor Tomáš Abel.

Ak teda v danom mesiaci bude zastupiteľstvo, dokopy si poslanci prilepšia o 140 eur. Tzv. variabilná zložka podľa účasti je stanovená bez ohľadu na počet zasadnutí v jednom mesiaci. Plus v prípade, ak sa poslanec zúčastní na zasadnutí menej ako 80-timi percentami hlasovaní z celkového počtu hlasovaní, odmena sa mu zníži o polovicu. V prípade, že sa poslanec bez ospravedlnenia nezúčastní rokovania MsZ bude mu odmena krátená vo výške jednej tretiny zo štvrťročnej odmeny. Pre porovnanie, v minulom roku dostali poslanci štvrťročne 300 eur a s tým, že taktiež ak sa poslanec bez ospravedlnenia nezúčastnil rokovania odmena mu bola krátená rovnako vo výške 1/3 zo štvrťročnej odmeny.

Nové zásady odmeňovania sa však nepozdávali mestskému poslancovi Jaroslavovi Demianovi. Podľa neho podmieňovať vyplatenie odmeny poslanca účasťou na zastupiteľstve je zvláštne. Pripomenul, že zákon o obecnom zriadení stanovuje jedinú sankciu pre poslanca a to, že ak sa počas roka nezúčastní ani jedného zasadnutia, stráca mandát. Navrhol pozmeňujúci návrh – za výkon funkcie poslanca odmenu 140 eur mesačne, ktorí však poslanci zmietli zo stola. „Kolegovia poslankyne a poslanci, ktorí sem nechcete chodiť, rovno sa vzdajte mandátu. Aby ste sem chodili potrebujete 70 eur? Toto je motivačný prvok pre vás,“ opýtal sa pléna Demian.

Účasť bola všelijaká

Ako mu však Abel oponoval, nie sú jediným mestom sa takýmto motivačným princípom odmeňovanie práce poslanca. „Vieme, že mnohí z nás sa v minulosti zúčastňovali zastupiteľstiev príkladne a niektorí sporadicky,“ povedal Abel.

Brezniansky poslanec Milan Macuľa, by to nenazval motivačným, ale spravodlivejším systémom. „Ak niekto nechodí a nepracuje, nemal by dostať toľko, ako ten kto chodí a pracuje.“

Súhlasila s ním aj mestská poslankyňa Mária Majerčíková: „Poslanec, ktorý sa aktívne nevenuje svojej činnosti, by nemal brať buď žiadnu odmenu, alebo by ju mal mať krátenú.“

Pripojila sa k nim aj poslankyňa Eva Skačanová, ktorá zdôraznila koľko času je potrebné na zodpovedné sa pripravenie na každé rokovanie.

Podobné pravidlá platia aj pri odmeňovaní členov komisií za účasť. Výška odmeny pre predsedu je 30 eur mesačne a pre člena komisie 20 eur mesačne. Mesačná odmena je stanovená bez ohľadu na počet zasadnutí v jednom mesiaci. Patrí každému členovi komisie, ak sa zúčastnil aspoň jedného zasadnutia komisie v mesiaci, pričom komisia musí byť uznášania schopná. V prípade, že člen komisie sa zúčastní na zasadnutí komisie menej ako 80% celého času zasadnutia komisie, odmena sa mu zníži o 50%.

Čítajte aj Poslanci si odklepli peniaze na notebooky: Králik si ďalší kupovať nebude, Richter rozmýšľa o tablete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM