Aktualizované Správy

Meteorológovia varujú pred silným vetrom, výstraha platí aj pre Brezno

Na južnej polovici východného Slovenska bude v sobotu veterno. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú pred silným vetrom, výstraha platí aj pre Brezno
Zdroj: TASR

V niektorých okresoch rýchlosť vetra dosiahne v nárazoch 65 až 70 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ varuje SHMÚ. V tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa pred vetrom pre všetky okresy Košického kraja a okres Brezno.

V sobotu 5. mája od 10:00 do 20:00 hod sa ojedinele na Horehroní očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 21 m/s (65 – 75 km/h) a priemernú rýchlosť 12 až 14 m/s (45 až 50 km/h).

Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstraha je pre náš okres nateraz aj na nedeľu 6. mája. V čase od 09:00 do 20:00 hod sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 12 m/s (45 km/h) a krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 20 m/s (65 – 70 km/h).

V pondelok 7. mája zase v čase od 00:00 do 06:00 hod sa vo výške 5 cm nad povrchom ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –3 – 0 °C. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM