Kristína Kožiaková Rôzne

Milovníci tradícií majú dôvod na radosť. Kedy v Brezne obnovia hugánske trhy?

Remeselné výrobky, pečené dobroty či liečivé výrobky. Už čoskoro by v Brezne mali odštartovať pravidelné hugánske trhy. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Milovníci tradícií majú dôvod na radosť. Kedy v Brezne obnovia hugánske trhy?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Brezno chce podľa slov viceprimátorky Petry Dzurmanovej obnoviť tradíciu hugánskych trhov už tento mesiac. Okrem usporadúvania Ondrejského jarmoku, Vianočných trhov a jarmoku počas Dní mesta, bude usporadúvať aj pravidelné hugánske trhy. Samospráva avizovala, že trhy by mali byť podobné ako tie v minulosti.

Nadviazanie na históriu

Podľa informácií z radnice právo usporadúvať výročné trhy zaručil Brezňanom prvýkrát uhorský kráľ Matej Korvín v roku 1488. Bol určený na deň Nanebovzatia Panny Márie a týždenný trh na každú sobotu.

Mesto sa rozhodlo inšpirovať históriou a pri obnove breznianskeho jarmočného ducha a nadviazaniu na odkaz niekdajších hugánskych jarmokov, prispôsobilo i vizuál predajných stánkov. Všetky sú jednotné, celé z dreva a na plachte majú mestský erb.

Pravidelné

V nových stánkoch, ktoré sa prvýkrát objavili na verejnosti pri príležitosti Dní mesta Brezna si 14. a 15. júla, budete môcť kúpiť rôzne ľudovo – umelecké a remeselnícke výrobky, ako sú výrobky z dreva a prútia, ručne robená bižutéria a doplnky, obrázky, drevené a šité dekorácie, vyšívaný textil, ako aj pečené dobroty či liečivé výrobky z bylín.

Tradícia stánkov by mala pokračovať vždy vo štvrtok a v piatok každý párny týždeň v mesiaci. „Nové jednotné stánky s breznianskym erbom, budú umiestnené na chodníku od mestského úradu smerom na severnú stranu námestia,“ konkretizovala Kvetoslava Ďuriančíková z Odboru služieb občanom a vnútornej správy Mestského úradu v Brezne.

„Už dávnejšie sme avizovali, že máme záujem obnoviť tradíciu trhov na námestí a tým oživiť aj jeho severnú stranu. Ak sa táto iniciatíva stretne s pozitívnym ohlasom, budeme v nej môcť pokračovať, prípadne ju aj ďalej rozširovať,“prez­radila viceprimátorka Petra Dzurmanová.

Môže vás zaujímať:

Unikátna inšpirácia: Novinku uvidíme v praxi už na Dňoch mesta Brezno, FOTO!

Ondrejský jarmok v minulosti: Veci od výmyslu sveta, pozrite si unikátne FOTO!

Breznianske trhy aj s novými stánkami. Tradícia opäť ožíva
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM