Eliška Šándorová Rôzne

Milujete syry? Biele zlato si môžete prísť vyrobiť aj sami

O syroch sa právom hovorí ako o bielom zlate. Prvú májovú nedeľu sa na Polianke bude točiť všetko okolo bieleho “zlata”. Šikovné ruky z okolitých salašov ukážu čo to zo svojho umenia.

Ilustračný obrázok k článku Milujete syry? Biele zlato si môžete prísť vyrobiť aj sami
Zdroj: TASR

Je všeobecne známe, že konzumácia mlieka, mliečnych výrobkov a syrov prispieva k zdravému rastu kostí a zubov a to vďaka obsiahnutému vápniku.

Okrem vápnika sa v týchto výrobkoch vo veľkej miere nachádzajú aj mliečne bielkoviny, ktoré sa podieľajú na stavbe svalov a budovaní svalovej hmoty, a v neposlednom rade aj tuky, ktoré robia vrásky na tvári mnohým z nás.

Napriek tomu, že tuky majú nenahraditeľné zastúpenie v ľudskom organizme a bez nich by sme neprežili, nadmerný príjem tukov spôsobuje ich ukladanie do viditeľných zásob.

Každý, kto syry miluje, si tento víkend bude môcť vyskúšať premenu mlieka na vŕzgajúci syr. Zistiť, aký je rozdiel medzi výrobou čerstvej hrudky, oštiepku, parenice….

Príďte v nedeľu 6. mája o 11:00 hod do Krpáčova, Hotel Polianka a tešiť sa môžete aj na súťaž o najrýchlejšie umútené maslo. Okrem tohto všetkého na vás čaká aj hudobné podujatie, prezentácia pôvodných remesiel s tvorivými dielňami a predajom výrobkov: čipkárstvo, rezbárstvo, hrnčiarstvo, zvonkárstvo. nebude chýbať ani špeciálne menu vytvorené pre túto príležitosť.

Kúpiť si môžete syry a ostatné výrobky z mlieka od miestnych chovateľov. Súčasťou sprievodného programu bude aj testovanie a zapožičanie elektrobicyklov, discgolf, vozenie na koníkoch a mnoho iného.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM