Kristína Kožiaková Rôzne

Minister vzdal poklonu súkromným školám v Podbrezovej: Je to najlepší príklad duálneho vzdelávania

Dočkali sa pocty priamo od ministra! Železiarne Podbrezová sú zriaďovateľom dvoch stredných súkromných škol. Peter Plavčan pri ich návšteve nešetril chválou!

Ilustračný obrázok k článku Minister vzdal poklonu súkromným školám v Podbrezovej: Je to najlepší príklad duálneho vzdelávania
Zdroj: TASR

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) navštívil v pondelok Podbrezovú, aby sa oboznámil a overil si v praxi, ako funguje systém duálneho vzdelávania na Súkromnej strednej odbornej škole hutníckej Železiarne Podbrezová (ŽP) a Súkromného gymnázia ŽP. Informoval hovorca ministerstva Vahram Chuguryan. Zriaďovateľom oboch škôl je najväčší a jediný veľký zamestnávateľ na Horehroní, oceliarska spoločnosť ŽP Podbrezová.

Vzorový príklad

„Stredná odborná škola, gymnázium a výskumný ústav – všetky tieto inštitúcie, ktoré fungujú pri ŽP, sú vzorovým príkladom, ako by mali podniky dnes fungovať. Som absolútne nadšený materiálno-technickým vybavením študentov a úrovňou ich prípravy. Cieľom reformy školstva, ktorú práve štartujeme, je, aby deti a učitelia radi chodili do školy. V Podbrezovej je to už realita. Je to najlepší príklad realizácie duálneho vzdelávania v praxi,“ reagoval Plavčan.

Spoločnosť ŽP svojim študentom garantuje zamestnanie hneď po úspešnom ukončení štúdia, pokiaľ sa nerozhodnú pokračovať na vysokých školách. Škola im dáva aj iné benefity v podobe školských uniforiem a pracovných odevov, vreckového za prax a pod.

Každoročný slávnostný ceremoniál, keď mladých ľudí prijímajú do rodiny železiarov a odovzdávajú im maturitné vysvedčenia, prináša študentom i ďalšie ocenenia a výhody.

Garantovaná práca

„Nie je dôležité, kto je ako bohatý, akých má rodičov a z akého prostredia k nám prišiel, ale to, ako sa učí. Všetkým na naše náklady ušijeme obleky, založíme účty, na ktoré prispievame každý mesiac a po absolvovaní školy sú všetci slávnostne uvedení do zamestnania. Každému absolventovi garantujeme prácu,“ potvrdil generálny riaditeľ spoločnosti ŽP Podbrezová Vladimír Soták. „Nemáme nič drahšie ako naše deti a nemôžeme im dať nič lepšie než kvalitné vzdelanie,“ dodal.

Kvalitu podbrezovských škôl potvrdzuje aj ocenenie Veľká medaila sv. Gorazda, ktorú získala aj Anna Pavlusová zo Súkromnej strednej odbornej školy hutníckej. Viac v článku: Jej dlhoročné úsilie neušlo pozornosti: Veľká pocta pre učiteľku z nášho okresu, ocenil ju sám minister!

Plavčan sa dohodol so Sotákom, že v najbližšom čase ministerstvo zorganizuje stretnutie s najvýznamnejšími zamestnávateľmi z oblasti priemyslu. Minister tiež prisľúbil, že sa zúčastní na najbližšej slávnosti, tzv. vyraďovaní absolventov a ich prijímaní do železiarskej rodiny.

Môže vás zaujímať:

Železiarne Podbrezová zverejnili svoje zisky: V hospodárskom pláne nepočítali s jedným faktom…

Podbrezová vybehla na trávnik Senice. Jediný gól rozhodol o triumfe Horehroncov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM